Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:291928
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.10.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Brāļu draudze – šādu vārdu salikumu, pirmo reizi dzirdēju kaut kad ļoti, ļoti sen no vecmāmiņas, bet nepievērsu tam nekādu nozīmi, jo tad man bija pavisam citas intereses. Vēlāk, jau mācoties skolā Latvijas vēsturi, tika skārta šī tēma, bet ļoti vispārīgi.
Tā kā mana dzimtā puse ir Vidzeme un tika piedāvāts B – daļas kurss, kas skāra tieši šo reģionu, nolēmu to apmeklēt, lai uzzinātu kaut ko vairāk pār brāļu draudzēm minētajā novadā un iespējams arī par saviem senčiem. Piedāvātais B – daļas kurss „Brāļu draudzes Vidzemē” nelika man vilties. Uzzināju, ka visos Vidzemes reģionos, kur dzīvoja mani priekšteči, ir bijušas brāļu draudzes t. i. Birkavas distriktā - Smiltenē un Lindheimas distriktā – Gaujienā. Iepazīstoties ar saiešanas namu nosaukumiem Birkavas distriktā, apstājos pie vārda „Ķempes”, jo tā sauca manas vecvecmātes dzimtās mājas, kuras viņai piederēja līdz 1949. gada 25. martam. Tādēļ iespējams, ka mani senči ir bijuši brāļu draudzes locekļi un varbūt pat vadītāji.
Brāļu draudzes pārstāvji no Hernhūtes misiju Latvijā sāka piemērotā laikā t. i. pēc Lielā ziemeļu kara 1729. gadā. Minētajā laika periodā bija liels mācītāju trūkums Vidzemē. Daudzas baznīcas bija sagrautas kara laikā un zemnieki bija palikuši bez garīgās virsvadības un atgriezušies pie pagānisma un elkdievības. Par militāro operāciju un mēra epidēmijas upuriem bija kļuvuši 67 Vidzemes draudžu gani. Rīgā šīs divas cilvēku dzīvību nežēlojošās ligas bija pārdzīvojis tikai viens mācītājs – Kristiāns Lauterbahs.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация