Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:607500
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Procesuālo tiesību būtība.
1. Procesuālo tiesību jēdziens, nozīme.
Par procesuālajām tiesībām var runāt kopš senās Romas laikiem, kad paralēli civiltiesībām attīstījās civilprocesa tiesības, ar kurām tika saprasta civiltiesisko strīdu risināšanas kārtība tiesā. Jau toreiz tika atzīta likumsakarība – jo attīstītākas materiālās tiesības, jo detalizētāk likumdošanā ir noregulēta dažādu strīdu risināšanas kārtība. Tas, cik augsti attīstītas procesuālās tiesības, norāda cik augsti attīstīts ir sabiedrības attīstības līmenis.
Tradicionālā procesuālo tiesību izpratne ( veidojās pagājušā gadsimta sākumā)– ar to saprot TN kopumu ar kurām tiek regulētas sabiedrības attiecības, kuras rodas tiesvedības procesā vai ir saistītas ar sagatavošanos tiesvedības procesam. Šobrīd procesuālās tiesības saprot plašāk, tas saistīts ar īpašas tiesību nozares – administratīvā procesa tiesību rašanos.
2. Procesuālo tiesību un materiālo tiesību savstarpējās attiecības.
Teorijā nepastāv ideāli kritēriji PT un MT norobežošanai, tāpēc katrā konkrētā gadījumā jāskatās kādas tiesiskās attiecības konkrētā TN rada. Atbildēt uz šo jautājumu var, ja raksturo starp MT un PT pastāvošās ģenētiskās un funkcionālās saistības. Ģenētiskā saikne saistīta ar to, ka procesuālo tiesību izveidošanas pamats ir materiālās tiesības. PT ir radušās attiecīgās tiesību nozarēs apvienojot procesuālās ( procedūras) normas. Funkcionālā saikne- starp šīm tiesībām pastāv koordinācijas attiecības, ieverot arī subordinācijas momentus. Subordinācija izpaužas tādā ziņā, ka PT ir pakārtotas MT. PT palīdz darboties MT un izmaņa noteiktās sabiedriskās attiecībās sākotnēji attiecas tieši uz materiālajām tiesībām un tikai pēc tam notiek izmaiņas procesuālajās tiesībās. (MT – likums par tiesu varu, PT – APL) Ir autori kas uzskata, ka MT bez PT nevar pastāvēt un otrādi. PT ir tas, kas palīdz tiesībām darboties.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,70 €
Комплект работ Nr. 1119678
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация