Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:577914
 
Оценка:
Опубликованно: 25.02.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Guvis jurista izglītību, A.Kviesis iesaistījās sabiedriskajā dzīvē 1913.gadā, iesaistīdamies Jelgavas Latviešu biedrības darbībā. Pirmā pasaules kara laikā viņš darbojās bēgļu palīdzības komitejās Igaunijā, 1917.gadā kļuva par Viskrievijas pilsētu savienības Tērbatas nodaļas priekšnieka vietnieku. Drīzumā Kviesi ievēlēja Kurzemes pagaidu zemes padomē, vēlāk – latviešu juristu izpildu birojā. Nodibinoties Latvijas valstij viņš kļuva par Tautas padomes locekli. No 1921.gada Kviesis bija Tiesu palātas priekšsēdētājs. 1921.–1923.g.viņš bija iekšlietu ministrs. Kviesis ir bijis arī Satversmes sapulces un I, II un III Saeimas deputāts. 1930.gadā ievēlēts par trešo Latvijas valsts prezidentu, 1933.gadā viņu ievēlēja par prezidentu uz atkārtotu termiņu.

Alberts Kviesis dzimis 1881.gada 22.decembrī Tērvetē, pagasta rakstveža ģimenē. Pirmo izglītību viņš ieguva mājās, bet 1894.–1902.g. apmeklēja Jelgavas ģimnāziju. 1907.gadā viņš pabeidza Tērbatas universitātes Juridisko fakultāti. Mācību laikā Tērbatā Kviesis iestājās studentu korporācijā “Lettonia”. Pēc studijām viņš kļuva par zvērināta advokāta palīgu, bet no 1912.gada bija zvērināts advokāts Jelgavā.

1913.gadā Kviesis kļuva par Jelgavas Latviešu biedrības priekšnieka biedru, bet no 1914.gada bija biedrības priekšnieka vietas izpildītājs.

Sākoties Pirmajam pasaules karam, Kviesis kļuva par Jelgavas Sarkanā Krusta latviešu komitejas priekšnieka biedru. 1915.gadā viņš pārcēlās uz Tērbatu, kur kopā ar citiem piedalījās bēgļu palīdzības komitejas dibināšanā. Šī gada rudenī viņš noorganizēja un līdz 1917.gadam vadīja bēgļu palīdzības komiteju Elvā, kas ir netālu no Tērbatas. 1917.gadā Kviesis kļuva par Viskrievijas pilsētu savienības Tērbatas nodaļas priekšnieka vietnieku. 1917.gadā 7.maijā Kviesis piedalījās Kurzemes zemes sapulcē un tika ievēlēts Kurzemes pagaidu zemes padomē un tās izpildkomitejā, kā arī ieņēma juridiskās un organizācijas nodaļas priekšnieka amatu. 28.maijā Latviešu juristu kongress, kas notika Tērbatā, viņu ievēlēja latviešu juristu izpildu birojā (ar biroja sēdekli Tērbatā), kura darbības ietvaros Kviesis piedalījās latviešu tautas pašnoteikšanās tiesību un jaunas tiesu iekārtas apspriešanā.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация