Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
14,20 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:276521
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.04.2020.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Sirds – asinsrites sistēma
1)Sirds-asinsrites sistēmas funkcijas:
1.Trofiskā jeb barotājfunkcija -Transportē uzsūktās barības vielas no tievajām zarnām uz visiem audiem. Transportē O2 no plaušām uz audiem.
2. Izvadfunkcija- Slāpekli saturošos olbaltummaiņas galaproduktus aiznes galvenokārt uz nierēm, CO2 – no audiem uz plaušām. Nepareizas vielmaiņas procesā radušos acetonu uz plaušām. Urīnvielu, sāļus aizvada uz ādu, lai izvadītu ar sviedriem. Daļu hormonu sabrukšanas produktus, zāļvielas, vecos eritrocītus aiznes uz aknām, no kurām izvadīs ar žults palīdzību.
3. Informatīvā funkcija- Asinsrite tiek izmantota kā sakaru kanāls humorālajā regulācijā. Piemēram, hipofīzes izdalīto vazopresīnu asins plūsma aiznes līdz mērķšūnām nieres kanāliņos.
4. Termoregulācijas funkcija- Asinīm ir liela siltumietilpība, lielāka kā ūdenim. Tām plūstot cauri siltākiem iekšējiem orgāniem, kur intensīvi notiek bioķīmiskās reakcijas, tās nedaudz uzsilst. Siltās asinis, aiztekot uz perifērajiem audiem un orgāniem, tos sasilda. Jo asinsvadi platāki, jo audos vairāk asiņu un tie ir siltāki.
5. Mehāniskā funkcija - Audu mehāniskās īpašības atkarīgas no audu apasiņotības. Jo tajos ir vairāk asiņu, jo to blīvums –turgors, ir lielāks.
6. Imūnfunkcija- Asinīs ir leikocīti un antivielas, kas pārbauda asins audus uz ģenētiski svešo šūnu klātbūtni.
7. Iekšējās vides homeostāze- Asinīs ir vairākas bufersistēmas: hemoglobīns, hidrogēnkarbonāti, fosfāti un asins olbaltumvielas, kuras neitralizē lielu daļu skābju un sārmu, kas ieplūst asinīs no audiem, tādejādi stabilizējot asiņu pH vidēji 7,35-7,45 līmenī.
2)Sirds novietojums krūškurvī.
Sirds ir dobjš muskuļots organs, kas atrodas krūšu kurvī, vairak kreisaja pusē.
Pieaugušai siev. Tas svars ir 2559, bet vir.- 310g. Sirds ar starpsienu tiek sadalīta 2 dalas: kreisajā puse un labajā pusē. Sirdi apņem sirds somiņa jeb perikards. Dobuma starp sirds somiņu un sirdi ir šķidrums, kas mazina berzi. Katrai sirds pusei izškir augšejo dalu jeb priekškambari un apakšejo daļu jeb kambari.
Cilvēka sirdij ir 4 dobumi- labais priekškambaris, labais kambaris, kreisais priekškambaris un kreisais kambaris. Abi priekškambari, tapat abi kambari ir atdalīti viens no otra ar starpsienu. Atvere, kuru norobežo vārstulis, savieno labo priekškambari ar labo kambari, tapat kreiso priekškambari- ar kreiso kambari. Sirds sienu veido trīs kārtās:Epikards- arēja kārta. Miokards (atrodas zem epikarda)- visbiezaka sirds sienas karta,to veido sirds šķerstsvītru muskulatūra, kuras darbība nav pakļauta gribai. Sirds muskulim piemīt unikala spēja nepartraukti sarauties, kas nodrošina asins plusmu pa asinsvadiem. Viena sirds saraušanas reize atbilst vienas sirds darbības sitienam.Kreisa kambara muskulis ir biezaks, jo šīs sirds daļa dara vissmagako darbu- izdzen asinis liela asinsrites loka.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация