Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:136848
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.12.2012.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Apgaismības jēdziena lietošana arī vēlākos gadsimtos liecina par šīs tēmas nozīmīgumu un vispārējību.
Manuprāt, Kanta uzskats par nepilngadības pārvarēšanu un brīvo prātu sasaucas ar Millsa uzskatiem par individualitātes attīstību. Abi autori uzskata, ka ir jādomā pašam, nepaļaujoties uz autoritāšu vadību, pieredzi. Mills šo jautājumu apskata plašāk, Kants šajā jautājumā neiedziļinās, praktiskus padomus nedod, vienīgi iedala prāta lietojumu privātajā un publiskajā sfērā – no kurām vienā sfērā prāts ir ierobežots. Millsam savukārt šāds dalījums nepastāv.
Visos iepriekš aprakstīto autoru uzskatos saistībā ar apgaismību parādās vēstures un pagātnes jautājums – kā tikt galā ar to, kā to izmantot. Kants cenšas to neaktualizēt, runājot par savu laikmetu. Fuko apskata modernitāti, vēsturisko Apgaismības saistību ar humānismu, no kā ir jāatbrīvojas. Horkheimers un Adorno nokļūst līdz pat Homēra laika mītiem, kuros atrod vielu, kas saistās ar apgaismību. Var secināt, ka, lai arī laikmets Apgaismība pastāvēja noteiktu laika posmu, ideja par apgaismību ir bijusi klātesoša gan krietni pēc Apgaismības laikmeta, gan tās iedīgļi meklējami jau pirms Kristus laikmetā.
Manuprāt, par apgaismību mūsdienās runā galvenokārt vēsturiskā skatījumā – kā uz laika posmu, kas ir pavēris ceļus zinātņu, filozofijas, ētikas attīstībai, taču ne par ideju, kas pati par sevi arī turpinās tālāk. Pašlaik tas, ko varētu saukt par apgaismību, ir sadalījies dažādās jautājumu sfērās, piemēram, kā Millsam, kurš apskata noteiktu apgaismības jautājuma šķautni, jautājumi par nozieguma un likuma attiecībām utt., bet nepastāv kopēja, vienojoša ideja – apgaismība – zem kuras šie jautājumi tiktu apkopoti.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация