Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:117728
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.01.2017.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Regula nosaka 8% kā vispārēju principu. Bāzele III un ES regulējums ievieš papildus kapitāla bufera sistēmu, kas nozīmē bankai uzturēt kapitālu virs minimālajiem rādītājiem, lai stresa situācijā būtu kapitāla pietiekamība. Bāzele III izšķir divus buferu veidus:
1)kapitāla saglabāšanas buferis – 2,5% (piem., 1.līmeņa pamata kapitālam jābūt nevis 4,5%, bet 7% un tātad 1.līmeņa kapitālam kopumā – 8,5%);
2)pretcikliskais kapitāla buferis – 0-0,25% - pārmērīgas kreditēšanas laikā kompetentās uzraudzības iestādes varēs bankām pieprasīt veidot pretciklisko kapitāla buferi zaudējumu segšanai stresa apstākļos, lai nodrošinātu pirmā līmeņa pamatkapitāla minimālā rādītāja un pirmā līmeņa kapitāla minimālā rādītāja uzturēšanu arī stresa apstākļos attiecīgi 4.5% un 6.0% apmērā. Vienlaikus Bāzele III paredz peļņas sadales ierobežojumu (dividenžu maksājumiem, akciju atpirkšanai un prēmijām) noteikšanu, ja netiek nodrošināta prasības par minēto kapitāla buferu uzturēšanu izpilde. Pretcikliskā bufera uzdevums ir nodrošināt, lai stresa situācijās netiktu pārkāpti kapitāla pietiekamības rādītāji.
Buferu veidošana ir iekļauta Latvijas nacionālajā likumdošanā.
Bāzeles III paredz arī sviru rādītāju ieviešanu, kas arī uzskatāms par papildus bankas stabilitātes nodrošināšanas mehānismu.
Ietverti arī noteikumi par likviditāti – uzsvars uz stresa testu veikšanu, lai redzētu, cik lieliem riskiem banka pakļauta. Bankai ir jāspēj 30 dienu laikā norēķināties ar saviem kreditoriem. Tai jāizvieto savi līdzekļi likvidatīvos aktīvos, lai tos var iespējami ātri pārdot un norēķināties ar kreditoriem. Ir likviditātes seguma koeficients, stabilitātes koeficients.
Tomēr jāņem vērā, ka Latvija nav Bāzeles uzraudzības komitejas dalībvalsts un Latvijas nacionālajā regulējumā ievieš tikai tās Bāzele III prasības, ko nosaka ES. ES regulējums (arī Latvijas) tātad var atšķirties no Bāzele III regulējuma.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация