Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:403834
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.03.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Kas ir basketbols?
Basketbols (angļu val. basket-ball- groza bumba) ir komandu sporta spēle. Piedalās divas komandas katrā-10-12 spēlētāji, no kuriem spēlē vienlaikus piedalās pieci. Oficiālās spēlēs laukuma izmēriem jābūt 28x15 m. Spēles ilgums (tīrais laiks) pieaugušjiem un jauniešiem (15-18g.v.)-2x20 minūtes, pusaudžiem (13-14 g.v.)- 2x15 munūtes, bērniem (11-12 g.v.) 2x12 minūtes. Starplaiks-10 minūtes. Spēles mērķis – pēc iespējas vairāk reižu iemest bumbu pretinieku grozā, t.i., iegūt lielāku punktu skaitu. Grozi (diametrs 45 cm) ir piestiprināti pie vairogiem (1,8x1,2m) 3,05 m augstumā laukuma galos. Basketbola bumbas svars ir 600-650g, bet pusaudži un bērni spēlē ar 450-500g smagu basketbola bumbu. Par spēles laikā iegūtu grozu, ja metiens izdarīts aiz 6,25 m līnijas, komandai ieskaita 3 punktus, par sekmīgu metienu, kurš izdarīts, atrodoties tuvāk grozam,-2 punktus, par sekmīgu soda metienu, - 1 punktu. Ja spēle beidzas neizšķirti, tiek dots 5 minūšu ilgs spēles pagarinājums, ja nepieciešams,- vairākkārt, kamēr viena komanda uzvar. Ja spēlē piedalās pusaudžu vai bērnu komandas, neizšķirta rezultāta gadījumā pagarinājumu nedod. Spēlētāju maiņas drīkst izdarīt cik bieži vēlas, ierobežojumu nav. Basketbola spēli laukumā vada divi tiesneši, kuriem ir vienādas tiesības. Par spēles noteikumu pārkāpumiem un gadījumos, kad bumba atstājusi laukuma robežas, tiesneši dod svilpes signālus un ar noteiktu žestu parāda, kā spēle turpināma tālāk. Basketbola spēles ilgums tiek mērīts tā sauktajā “Tīrajā laikā,” t.i., pēc katras laukuma tiesnešu svilpes pulksteni aptur un pēc bumbas ievadīšanas spēlē-iedarbina. Basketbolists drīkst piespēlēt bumbu partnerim, izdarīt bumbas metienu grozā vai driblēt to. (Driblēšana- specifiska bumbas vadīšana ar vienas rikas plaukstu sitot-virzot bumbu pret laukuma pamatu). Nedrīkst sist ar kāju vai dūri pa bumbu, izdarīt vairāk par vienu soli ar bumbu rokās; turēt grūst, sist vai paklupināt pretinieku. Ja izdarīti minētie pārkāpumi, bumba jāatdod pretiniekam, kas ievada to spēlē, stāvot aiz sānu līnijas, vai izpilda soda metienu.




















Basketbola vēsture.
Latvijā un pasaulē.
Basketbols ir viens no retajiem sporta vediem, kuriem precīzi zināma „dzimšanas diena”. 1891. gada 21. decembrī Springfīldas (ASV) koledžas fiziskās audzināšanas instruktors Džeimss A. Neismits (pēc izcelšanās – Kanādietis) vingrotavas balkonam piestiprināja divus augļu grozus, kuros vajadzēja iemest bumbu. Ar šādu spēli, kurā sacenšas divas komandas, instruktors vēlējās padarīt interesantākas un daudzpusīgākas fiziskās audzināšanas nodarbības. Šo mērķi viņš sasniedza – basketbols arvien bijusi viena no iecienītākajām trenniņodarbībām arī daudzu citu sporta veidu pārstāvjiem. Tākā Neismita vadītajās nodarbībās piedalījās 18 jainiešu un neviens negribēja palikt malā, sākumā – līdz 1897. gadam – basketbolu spēlēja deviņi pret deviņi.
1893. gadā basketbolu pirmo reizi spēlēja sievietes, 1895. gadā notika pirmā spēle starp universitāšu komandā , bet 1896. gadā tika sarīkota pirmā „profesionāļu” spēle – spēlētāji saņēma naudu ko skatītāji bija samaksājuši par biļetēm. Nākamo simts gadu laikā „Groza bumba” (tulkojama angļu basketbols) pasaulē kļuvusi par vienu no vispopulārākajiem un masveidīgākajiem sporta vediem, bet Latvijā – par viss populārāko un viss masveidīgāko.
Pirmās Latvijas meistarsacīkstes varēja pieteikt līdz 1923.gada 17.decembrim, sacensības notika no 1924.gada 16.janvāra līdz 26.martam. 9.aprīlī notika pārspēle par pirmo vietu JKS un LSB komandām. Pārspēlē panākumu ar 25:15 guva LSB komanda.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация