Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:968037
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.04.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Daudzu vairāk vai mazāk bezpersonisku apdzīvoto vietu vidū Skaistkalne ( agrākā Šēnberga) izceļas ne vien ar savu skanīgo nosaukumu, bet arī ar virkni tikai tai raksturīgu iezīmju. Skaistkalnes ciemata vēsturi visbiežāk saista ar baznīcas vēstures faktiem.
Par pirmo tagadējā Skaistkalnes novada lēņa īpašnieku kļuva kāds Heinrihs Šēnbergs, kuram šīs zemes „starp Mēmeles un Iecavas upēm” 1489. gadā izlēņoja Livonijas ordeņa mestrs J. Fon Freitāgs- Loringhofens. No pirmā muižas īpašnieka uzvārda tad arī cēlies muižas nosaukums - „Šēnberga”, kas nemainīgi saglabājās līdz pat 20. gadsimtam un ar pagasta padomes lēmumu tika latviskots tikai 1925. gadā. Citādi Šēnbergu darbības pēdas Skaistkalnē vairs nav atrodamas.
Skaistkalne kā apdzīvota vieta, izdevīgā ūdens un zemes ceļu krustojuma dēļ vēsturiski attīstījusies kā tirdzniecības un amatniecības centrs, lielu gadatirgu norišu vieta. 2006. gada sākumā pagasta teritorijā dzīvoja 1430 iedzīvotāji. Pēc apdzīvotības blīvuma (14,8 iedz/km) salīdzinoši ir viens no retāk apdzīvotajiem pagastiem Bauskas rajonā. Kolektīvo saimniecību laikos, saistībā ar saimniecisko ražošanas objektu izveidošanu, veidojušās jaunas apdzīvotas vietas - Putni, Strēlnieki.

Skaistkalnē - pagasta administratīvajā centrā, dzīvo lielākais pagasta iedzīvotāju īpatsvars (49%). Vēsturiskā Šēnbergas apdzīvotā vieta padomju laikā attīstījusies kā kolhoza centra ciemats, ar kompaktu individuālo dzīvojamo māju apbūvi, sociālās infrastruktūras objektu koncentrēšanos. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация