Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:884625
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.01.2017.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

FINNISS
Džons Finniss (1940) - cilvēka esamības jēga ir cilvēkam sasniegt noteiktu labumu, kuru viņš novērtē un nodrošina ar saprāta palīdzību.
Finnissam ir vairāki pamatlabumu, pret kuriem tiesības nedrīkst vērsties. Pamatlabumi: dzīvība (tieksme pašsaglabāties), zināšanas, spēle (nosaka cilvēka sociālo lomu sabiedrībā), estētiskā pieredze (izprast skaisto), praktisks prātīgums (tieksme veidot savu prātu rezultatīvāku praksē), draudzīga saskarsme, reliģija (kosmiskās kārtības, cilvēka brīvības un saprāta ģenēze).
Visi labumi jāsadala vienlīdzīgi ar nolīdzinošo vai sadalošo taisnīgumu. Šī sadala jāveic vienprātības apstākļos, koordinējoties, noteiktos gadījumos varai līdzdarbojoties. Tāds varens un produktīvs instruments var būt tikai pozitīvās tiesības, kas atbilst taisnīgumam. Pozitīvo tiesību autoritāte atkarīga no to taisnīguma un spējas to nodrošināt.  Tiesībām jānodrošina katram indivīdam pēc iespējas pilnīgāku iespēju šos labumus sasniegt. Ja likums neatbilst kāda labuma sasniegšanai, tad šāds likums ir nepareizs. Šie labumi (to nodrošināšana) ir saturiski kritēriji, kurus metodiski var labāk izmantot, lai piepildītu taisnīguma jēdzienu. Faktiski visi pamatlabumi ir pozitivizēti – pamatlabumus var izlasīt pamattiesībās (konstitūcijās). Līdz ar to, ja likums palīdz īstenot kādu konkrētu pamattiesību, tas ir labs. Visa pamattiesību sistēma ir veids kā dabisko tiesību skola ieguvusi savu nozīmi. Juridiskie mehānismi tiek radīti uz dabisko tiesību bāzes.
Valstiski sakārtotu sabiedrisko attiecību mērķis – kopējā labuma realizācija → netaisnīgas tiesības zaudē juridisko spēku.
*Valsts, sabiedrības mērķis ir panākt kopējo labumu. Ja ir šāds mērķis, tad neviens nevar pret to vērsties, neviens nevar iebilst. Galvenais kritērijs – vai ir virzība pretī mērķiem.
Formālu prasību stingra ievērošana – likumam nevar būt atpakaļejošs spēks, jābūt oficiāli pieņemtām, apstiprinātām, skaidrām, procesuāli izpildāmam un nosacīti stabilām.
Zemāka ranga tiesību normai jāatbilst augstākai, tiesības jāpiemēro, ievērojot likumīgo procesu.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация