Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
7,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:116693
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.10.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

1.Parametriskā statistika
1.1.Populācijas vidējā salīdzināšana ar skaitli
Periodikā ierindas lasītāji bieži lasa par pētījumu rezultātiem, taču parasti tie netiek detalizēti izskaidroti. Piemēram, kafija mērenās devās ir veselīga. Parasti tas nav zināms, kā tas iegūts, veidi var būt ļoti daudzi. Pieņemsim, ka salīdzināti vidējie veselības rādītāji (holesterīna līmenis, ķermeņa masas indekss u. c.) tiem, kas nelieto kafiju, lieto maz, mēreni un daudz. Skaidrs, katrai grupai tiek iegūti atšķirīgi rādītāji, iespējams, ka tiem, kas lieto mēreni, veselības rādītāji ir visoptimālākie, citās grupās vairāk vai mazāk atšķiras. Kur ir robeža, kad varam apgalvot, ka kafija ir veselīga vai arī, kad nevaram pateikt, ka kafija ir veselīga? Skaitlis p (SPSS programmā Sig.), tam jābūt mazākam par 0,05.
p ir maksimālā varbūtība, ar kuru pieņem, ka spēkā nulles hipotēze
0,05 ir vislielākais skaitlis (citādi to sauc par būtiskuma līmeni), ar kuru var salīdzināt un spriest par statistiski ticamu atšķirību. Praksē lieto arī mazākus būtiskuma līmeņus, piemēram, 0,01, 0,001 u. c.
Šī ideja turpmāk tiks bieži lietota.
Populācijai parametriskajos testos jābūt normāli sadalītai. Ja studentu datu bāzē atbilstību normālajam sadalījumam pārbauda ar statistiskajiem testiem, visbiežāk sanāks, ka neatbilst normālajam sadalījumam. Bet mums ir nepieciešams apgūt rīkus un praksē arī ne vienmēr pārbauda ar statistiskajiem testiem. Vienkāršības labad izmantosim 1. pieeju, pieņemot, ka populācija ir normāli sadalīta balstoties uz to, ka mainīgus lielumus ietekmē daudzi nejauši faktori.
Konkrētajā tēmā spriežam par to, vai populācijas vidējais statistiski ticami atšķiras (vai neatšķiras) no kāda skaitļa, skaitli var izvēlēties jebkuru, vēlams, lai mainīgais lielums reāli varētu pieņemt šo vērtību (piemēram, neloģiski būtu pārbaudīt, vai ķermeņa masa statiski ticami atšķiras no 500 kg).…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация