Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:313101
 
Оценка:
Опубликованно: 13.09.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Droga:dzeltenās lēpes saknenis – rhizoma Nuparis lutei;
Dzeltenā lēpe ir daudzgadīgs ūdensrožu dzimtas ūdensaugs. Tai ir resns, horizontāls, zarains saknenis, kura garums 1 – 1.5 m un diametrs 5 – 6 cm.No sakneņa atiet daudz sakņu. Apakšējās lapas ar samērā īsu kātu, puscaurspīdīgas, ar viļņainām malām, atrodas zem ūdens. Augšējās lapas ar garu kātu, lielas, ādainas, olveida vai sirdsveida, peld ūdens virspusē. Ziedneši gari, to galā pa 1 ziedam. Ziedi 5 – 6cm diametrā, ar lielām,dzeltenzaļām kauslapā un sīkām vainaglapām.Zied no jūnija līdz septembrim. Augļi ogveida, nogatavojas zem ūdens.
IEVĀKŠANA UN SAGATAVOŠANA:
Sakneņus ievāc ar rokām vai ar īpašu ķeksi izrauj no ūdens laukā.Tos notīra no lapu kātiem, piesaknēm, nomazgā un sagriež šķērsām, gareniski vai šķēlēs. Žāvē izklātus plānā slānī nojumēs vai bēniņos. Var žāvēt arī kaltēs līdz 50 grādu temperatūrai. Drogā ir līdz 10 cm gari sakneņu gabali vai līdz 1cm biezi diski. To ārējā virsma brūnganpelēka, ar rombiskām lapu kātu rētām virspusē un apaļām sakņu rētām apakšpusē.Lūzums pelēcīgs vai iedzeltens; garša rūgtena, gļotaina.Droga ir indīga, tā jāuzglabā piesardzīgi, kā stipri iedarbīgas vielas.
ĶĪMISKAIS SASTĀVS
Droga satur alkaloīdu maisījumu nufarīnu, kura galvenās sastāvvielas ir dezoksinufaridīns, nufarīns, nufleīns, lutenirīns. Tajā ir arī ciete, dekstroze, miecvielas.
LIETOŠANA
No drogas gatavoto preparātu lutenurīnu atļauts lietot kopš 1961. gada emulsijas veidā akūtu un hronisku trihomonu invāziju ārstēšanai.
Tautas medicīnā drogu lieto klepus, galvassāpju, palielināta vairogdziedzera ārstēšanai, kā arī pret urīna aizturēšanu. Lapas un stumbrus tautas medicīnā lieto nieru slimību un muguras sāpju ārstēšanai.
Sakneņu pulveri lieto tarakānu iznīcināšanai.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1123472
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация