Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:234769
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.04.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

. Ekoloģija vide, ekoloģiskie faktori to iedalījums.
VIDE – ir viens no svarīgākajiem jēdzieniem ekoloģijā. Ar to saprot dabas ķermeņu un dabas procesu parādību kompleksu, ar kuru organisms atrodas tiešā vai netiešā mijiedarbībā. Uz zemes ir sastopamas 4 tipu dzīves vides vai 4 ekoloģiskās sistēmas: ūdens, gaiss, augsne, cita organisma ķermenis. VIDE kurā dzīvo organisms ir elementi, kas organismam nepieciešami un ir arī tādi elementi, kuriem nav nozīmes organisma dzīvē. Ek.(ā) primārā nozīme ir tiem elementiem, kuri nodrošina organisma augšanu, attīstību, izdzīvošanu un vairošanos. Vides elementus, kas tieši vai netieši iedarbojas uz organismu (un izraisa tam pielāgošanos) sauc par Eko.faktoriem.
Eko.faktori iedalās:
Abiotiskie – vides neorganisko apstākļu kopums, kas ietekmē organismus, / fizikāli ķīmiskie: klimatieskie gaisma un starojuma enerģija, temperatūra gaisa mitrums, nokrišņi, sniega sega, atmosfēras spiediens, gāžu sastāvs, gaisa kustība u.c. augsnes (edafikie) orografiskie (ģeomorfoloģiskie) – saistīti ar kalniem t.i.-reljefu./
Biotiskie – dzīvo organismu savstarpējā ietekme,- fak.mikrobogēnie, fitogēnie, zoogēnie, tiem var būt visdažādākais raksturs. Dzīvie organismi: var būt kā dzīves vide, “..”barība var sekmēt vairošanos, tie var iedarboties fiziski, ķīmiski vai citādā veidā, “..” tieši vai netīši.
Antropogrēnie – cilvēku tieša vai netieša ietekme uz organismiem / organismi un to grupas ietekmējas tieši netieši, tie var būt: Fizikālie,ķīmiskie, mehāniskie. Eko.faktoru likumsakarības Dažādi ekolo.faktori iedarbojas uz organismu atšķirīgi. Atbilstoši tam atšķirīgi. Atbilstoši tam atšķirīgi ir arī organismu pielāgojumi šiem faktoriem. Eko.fak.iedarbības efekts ir atkarīgs ne tikai no viņu rakstura, bet arī no devas ko organisms uzņem. VISIEM organismiem evolūcijas (attīstības) procesā ir izveidojušās pielāgišanās spējas uztver šos faktorus noteiktās kvantitatīvās robežās – katram organismam pastāv noteikta kvantitāte, kas viņam ir vislabvēlīgākā.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −7,48 €
Комплект работ Nr. 1123483
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация