Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
7,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:701834
 
Оценка:
Опубликованно: 15.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

1.Politikas zinātne un rašanās. Politika, no grieķu „polis” – antīkā pilsētvalsts. Senajā Grieķijā bija pirmie politiskie filozofi. Termina izcelšanās politike- sengrieķu vārds, lietoja Aristotelis.
Nodarbošanās ar valsts (resp. sabiedrības) lietām, kuras pēc sava rakstura nav nekas cits kā sabiedrisko procesu pārvaldīšana, mērķtiecīga un efektīva šo procesu ietekmēšana. Politikas galvenais uzdevums ir nodrošināt sabiedrības kā cilvēku pašatražošanās nosacījumu funkcionēšanu. Politikas zinātne ir zinātne, kas pēta sabiedrības kā sevi pārvaldošās sistēmas funkcionēšanu, tās mehānismus, to darbības nosakošo faktoru, institūtus un darbības formas, kā arī tās tendences.
Politikas zinātne. Politikas zinātne radās 19.gs.beig/20gs.s.Fakti: 1880.g.Kolumbijas koledžā iedibināta politiskās zinātnes skola (apskatīja 2 jaut – politisko filozofiju un politisko ētiku). 1903.g. izveidojās Amerikas politikas zinātnes asociācija. Pēc tam asoc-jas veidojās Lielbr.,Vāc., Francijā . Līdz 2.pas.kar. politikas pētīja valsts konstitucionālās normas, valsts uzbūves pamatus. Pēc kara 1948.g. politikas zinātnes starpt. Asociāciju rašanās. A-ja noteica, ka politika jālieto vienskaitlī. A-ja noteica politikas zin. Struktūru: politikas teorija, institūti, partijas, starpt.attiec.u.c.
40-50gados noteicošā loma amerikāņiem Noteica sistemātisko pieeju, kas palīdzēja radīt datorzinātni. Padomju periods – 1962.g. politikas zinātņu padomju asociācija.. Viena partija, kurai pieder vara. PSRS –polit. uzkatīja par buržuāzisku. Pol-u mācija tikai Krievijā. Latvijā- 1992.g. pēc neatkarības izveidojās politikas un zinātnes katedra. Politologi(Starpt.disert): Jundzis, Ž.Ozoliņa,J. Ikstens, A.Pabriks u.c.
Politika ir tiekšanās pēc līdzdalības varā, vai arī ietekme uz varas sadalīšanu starp valstīm, valstī – starp cilvēku grupām, kuru rokās ir vara. (M. Vēbers)
Politikas uzmanības centrā ir vara.
Politikas sadalīšanas līmeņi: pašvaldības, nozares, valsts, starptautiskā politika

2. Politikas funkcijas un to izpausme Latvijā.
1)Sabiedrības veseluma un stabilitātes nodrošināšana.(vienotu sabiedrību vieglāk vadīt – veselums integrēta sabiedrība, nebūs neapmierināto, kas sacslies un būs nepakļaujami). Sabiedrības veseluma nodrošināšana politikā mūsu valstī ir realizējama, balstoties uz vienotiem demokrātiskiem mērķiem, ņemot vērā Latvijas vēsturisko pieredzi. Stabilitāti un drošību mūsu valstij nodrošina dalība ES un NATO.
2)Pārvaldīšana un regulēšana; Sabiedrības pārvaldīšanai un regulēšanai Latvijā nav ilgstoša rakstura vienas politiskās partijas valdīšanas ietvaros, ņemot vērā partiju konkurenci.
3) politiskā socializācija;(izglītot sab-u politiskos jautājumos). Politiskā socializācija, kas ir arī viena no politisko partiju funkcijām, nav īpaši attīstīta Latvijā. Latvijas politiskās soc.-s prioritāte ir nepilsoņu jautājums.Partijas aprobežojas ar pirmsvēlēšanu solījumu sniegšanu saviem vēlētājiem un izvieto informāciju par savu politisko darbību mājas lapās, lielākā daļa sabiedrības izglītojas polit. jautājumos ar masu mediju starpniecību.
4)Vispārējā darbības mobilizācija un efektivitātes nodrošināšana (valsts varas organizācija, organizēt vēlēšanām, referendumiem, atmodas laikā); Valsts varas organizācija noris atkarībā no valdošās partijas vēlmēm un iespējām, par tās efektivitāti spriež konkurējošās partijas, norādot uz iepriekšējās valdības kļūdām.
5)racionalizācija (sasniegt mērķi vienkāršākā ceļā); Racionalizācijā tiek izmantoti arī ES pasākumi, izmantojot esošos finanšu un cilvēkresursus.
6)prognozējošā f-ja; Prognozējošās f-jas pamatā ir mērķu definēšana, taču ne vienmēr tos izdodas realizēt un bieži politisko partiju prognozes neattaisno vēlētāju cerības.

3.Vara un cīņa par to Latvijas politiskajā sistēmā. Vara –ar jebkuriem līdzekļiem panākt mērķi. Spēja un iespēja panākt savas gribas realizēšanos citu rīcībā. Vara balstās uz atkarību. Vara nodrošina civilizētas pasaules pastāvēšanu.
Atkarība: piespiedu kārtā; labprātīga. Valsts bez varas nevar pastāvēt. Definīcija.: A ir vara pār B tādā mērā kādā viņš var piespiest B izdarīt to, ko B citāgadījumā nedarītu.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация