Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
9,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:845849
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.05.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2016–2020 гг.
Фрагмент работы

19.likuma roba aizpildīšanas līdzekļi.
1) analoģijas slēdziens – tiesiskā nozīmē ir vienam vai vairākiem līdzīgiem tiesiskiem sastāviem likumā domāta tiesiskā regulējuma (tiesisko seku) „pārnešana” uz likumā nenoregulēto, bet tiem „līdzīgu” tiesisko sastāvu.
Analoģija ir atklāta likuma roba novēršanas paņēmiens, kā rezultāta likumā tieši nenoregulētam faktiskajam sastāvam attiecīgi tiek piemērots:
1) tam „līdzīgu” faktisku sastāvu regulējošas normas tiesiskās sekas (likuma analoģija)
2) no vairākām „līdzīgus” faktiskos sastāvus regulējošām normām izsecināts vispārīgs tiesību princips, kas aptver gan likumā noregulētos, gan arī tieši nenoregulēto faktisko sastāvu (tiesību analoģija)
a) likuma analoģija – tiek meklēts kopīgais starp TN paredzēto tiesisko sastāvu un izšķiramā dzīves gadījuma faktisko sastāvu. Tiek izsecināts priekšraksts noteiktam faktiskam sastāvam.
b) tiesību analoģija – tiek izsecināts vispārīgs tiesību princips, kurā pamatojas uz to, ka visu kopā savilkto atsevišķo normu mērķis aptver ne tikai likumā noregulētos gadījumus, bet arī attiecas uz viesim tiem dzīves gadījumiem, kuri uzrāda nepieciešamos vispārīgos priekšnoteikumus.
c) slēdziens no mazākā uz lielāko – ja likums noteiktas tiesiskās sekas ir paredzējis mazāk nozīmīgam dzīves gadījumam, tad šīm sekām „vēl jo vairāk” jāattiecas arī uz nozīmīgākiem līdzīgiem dzīves gadījumiem.
d) slēdziens no lielākā uz mazāko – ja likums noteiktas tiesiskās sekas nav paredzējis nozīmīgākam dzīves gadījumam, tad tās „vēl jo vairāk” neattiecas uz mazāk nozīmīgiem līdzīgiem gadījumiem. Vai arī otrādi – ja likums noteiktas tiesiskās sekas ir paredzējis nozīmīgākam tiesiskam dzīves gadījumam, tad tās vēl jo vairāk attiecas arī uz mazāk nozīmīgiem gadījumiem, ja turklāt šo seku mērķis uzminētiem mazāk nozīmīgiem gadījumiem attiecas vēl lielākā mērā.
2) slēdziens par pretējo – TN var paredzēt, ka tās tiesiskās sekas attiecas tikai uz kādu tieši noteiktu gadījumu. Tādējādi var secināt, ka TN sekas neattiecas uz citiem gadījumiem, kuri pat būtu tieši noteiktajam gadījumam līdzīgi, jo to nav vēlējies likums.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация