Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:437179
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.06.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Iespējams, ka pareizāk būtu vispirms paskaidrot, ko nozīmē ētika un cilvēktēls, taču tāpat kā daudziem cilvēkiem man nāksies iztikt ar aptuvenu, uz intuīciju balstītu šo konceptu skaidrojumu un – pats galvenais – jau iepriekšpieņemot, ka ētika, jābūtības apziņa, cilvēka izraudzīts cilvēka ideāls ir kā tādi, lai pēc tam es varētu teikt, ka saistībā ar Hābermāsa (Jürgen Habermas; dz.1929) ētiku var runāt par tādu un tādu cilvēktēlu, bet Fuko (Michel Foucault; 1926-1984) ētiku – par tādu un tādu. Bet, izmantojot iepriekšpieņemtas un vairāk vai mazāk vispārpieņemtas atziņas, ētika šajā referātā nozīmēs pārdomu lauku, kas mēģina atrast atbildi uz jautājumu: “Kas ir jādara?”1 Kā redzams, šāda “definīcija” nepavisam neskar to pārdomu lauku, kas analizētu ētikā izmantoto valodu, vai kas apgalvotu, ka ētika līdz 20.gs. ir “vīriešu” ētika. Attiecīgi tam, ja ir noteikts, kas ir jādara, var runāt par cilvēku, kurš ir spējīgs izdarīt to, kas ir jādara. Tas būtu cilvēktēls.
Sākotnēji varētu šķist, ka, ja reiz es izvēlējos rakstīt par Hābermāsu un Fuko, tad mans mērķis būs norādīt, ka Hābermāss izvirza universālu morāles normu un viņa cilvēktēls ir 20.gs. tik ļoti peltais homo rationalis, bet Fuko dekonstruē subjektu (pagātnes un tagadnes), parādot, ka jebkas, ko cilvēki var pieņemt par universālu normu, ir vēsturiski mainīgs lielums, ka paša subjekta ideāltēls ir sociālvēsturiski konstruēts, bet, savukārt, varas tīklojums arī vēturiski mainās – tāpat kā patiesība, kas vienmēr ir varas patiesība. Bet tas būs tikai viens no maniem uzdevumiem. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,48 €
Комплект работ Nr. 1209152
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация