Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:173819
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.12.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ūdens pārtikas rūpniecībā.
Pārtikas rūpniecībā ūdeni izmanto dažādās jomās: tvaika katlos, dzesēšanai, produkcijas ražošanas tehnoloģiskajos procesos, iekārtu mazgāšanai u.t.t. Atkarībā no izmantošanas jomas, ūdenim ir dažādas prasības.
Tehnoloģiskajām vajadzībām – tā saukto tehnoloģisko ūdeni izmanto izejvielu transportēšanai, mazgāšanai, produkcijas ražošanai, tas var ietilpt produkta sastāvā. Šim ūdenim jāatbilst dzeramā ūdens normām un arī papildus prasībām, kas saistītas ar nozares īpatnībām.
Spirta un degvīna rūpniecībā, gatavojot uzlējumus no augļiem un ogām, Ca2+ un Mg2+ un smago metālu joni laika gaitā izgulsnē pektīnu, miecvielas un organiskās skābes. Sajaucot spirtu ar cietu ūdeni, var notikt Ca un Mg hidrogēnkarbonātu, sulfātu, kā arī Fe sāļu duļķu parādīšanās. Tāpēc jālieto mīkstināts ūdens. Ražojot augstākās klases degvīnu, lieto destilētu ūdeni.
Rauga rūpniecībā izmantojamais ūdens nedrīkst saturēt nitrātus. Tie kavē un pat pārtrauc rauga attīstību. Fe3+ un Mn2+ joni piešķir gatavai produkcijai tumšu nokrāsu.
Augļu un dārzeņu rūpniecībā, izgatavojot dažādus dzērienus vai atšķaidot sulas koncentrātus, jāizmanto mīkstināts ūdens. Arī konservējot zaļos zirnīšus, jāizmanto ūdens ar iespējami mazu sāļu saturu.
Alus rūpniecībā un iesala ražošanas procesā ūdens ir lielākā šo produktu masas daļa, tādēļ no ūdenī izšķīdušajām vielām lielā mērā atkarīga alus kvalitāte. Alus rūpniecībā ir noteiktas prasības ūdens bāziskumam, cietībai, nitrātu, nitrītu un silikātu saturam. Mg2+ joni piedod alum rūgtumu, bet liels nitrātu un nitrītu daudzums kavē raugu attīstību un negatīvi ietekmē alus garšu. Arī Fe3+ jonu klātbūtne ūdenī negatīvi ietekmē rūgšanas procesu un alus garšu, kā arī izsauc alus duļķošanos.
Kartupeļu pārstrādes rūpniecībā jāizmanto ūdens ar zemu tº, mīksts, tas nedrīkst saturēt Fe3+ un Mn2+ sāļus, jo tie piedod cietei dzeltenu nokrāsu. Mg2+ savienojumu klātbūtne paaugstina cietes higroskopiskumu. Paaugstināta tº veicina mikroorganismu attīstību, ciets ūdens palielina pelnu masu.
Pārējās pārtikas rūpniecības nozarēs (gaļas, konservu, zivju un piena rūpniecībā) jāizmanto bakterioloģiski īpaši tīrs ūdens ar nelielu cietību. Fe3+ klātbūtne pat nelielos daudzumos izmaina produktu garšu un smaržu.
Jāatzīmē, ka Jelgavas ūdensvada ūdenim ir raksturīgs paaugstināts Fe3+ un SO42- jonu saturs, kā arī palielināta ūdens cietība (4 - 5 mmol·l-1). Par labu ūdeni Latvijā, no cietības viedokļa, tiek uzskatīts ūdens, kura cietība C< 3,5.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация