Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:841674
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.07.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Hammurapi likumi    3-4
2.  Inkvizīcijas process    5
3.  Napoleona kodekss (1804. g.)    7
4.  Paražu tiesības kā tiesību sākotnējā forma    9
5.  Izmantotie literatūras avoti    11
Фрагмент работы

4. Paražu tiesības kā tiesību sākotnējā forma
Vēsturiski kā pirmais tiesību avots, aptuveni 4000 g. p.m.ē, izveidojās tiesību paražas. Ar tiesību paražām saprotami rīcību veidi , kas noformējas ilgstošā pielietošanas laikā, proti, praksē, un no valsts puses tiek atzīti kā vispārēji noteikumi. Tāpēc, ne katra paraža ir tiesību paraža, turpretī ir paraža, ja atbilst valsts un sabiedrības interesēm. Paražu tiesības jeb senču tiesības, atzītas par pirmo tiesību avotu, tās radušās brīdī, kad valsts sankcionējusi atsevišķas paražas, tām iegūstot obligācijas spēku.
Paražu tiesībām ir minimālā loma Latvijas civiltiesībās. To starp civillikums paredz, ka tās nevar gan atcelt, gan grozīt likumus. Atsevišķos Civillikuma pantos uz tām ir atrodamas atsauces. Pastāv arī starptautiskās paražas, kuras radušās praksē kā noteikumi, taču šīs paražas ir starptautisko tiesību normas, kuru obligātais raksturs ir atzīts no starptautisko tiesību subjektiem. Paražas bija galvenais tiesību avots vergturu iekārtai un feodālismam, daudzas seno laiku sistēmas tiek pieskaitītas pie paražām, kā XII tabulu likumi. Tiesību paražas darbojas tikai tad, ja tās tiek atzītas par paražām sabiedrībā kurā tās izveidojušās, tai jāpastāv noteiktu laika periodu un tā nedrīkst būt pretrunā ar publiskās kārtības prasībām, labajiem tikumiem un jābūt saprātīgai.
Kā jau visi likumi dalās daļās, tā arī tiek iedalītas paražas, tās ir sašķeltas 3 daļās, 1. daļa ir paražas kuras papildina likumu, to uzdevums ir precizēt, skaidrot, likumu frāzes un terminus, kuru nozīme ir citādāka no vispārīgi pieņemtās. 2. daļa, darbojas jautājumos, kurus likums nerisina, šo paražu nozīme samazinās augošā tiesiskā regulējuma rezultātā. 3. daļā ietilpst tās paražas kuras vairs nav nozīmīgas, jo likumu un paražu apvienojuma gadījumos likums parasti tiek piemērots. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,98 €
Комплект работ Nr. 1392540
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация