Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
9,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:726983
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 11.10.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Intelektuālais īpašums ir īpašuma tiesību paveids, kas regulē tiesības uz bezķermeniskām lietām – garīgas darbības produktiem, piešķirot īpašniekam monopoltiesības uz šiem garīgās darbības produktiem, kā arī, kā nosaka šo monopoltiesību robežas. Intelektuālo īpašumu var raksturot arī kā tiesības uz lietām, kuras rodas cilvēka intelektuālās darbības rezultātā, proti: idejas, izgudrojumi, literārie sacerējumi, dizaini utt. Šādas tiesības izpaužas kā aizliegums izmantot kāda cilvēka intelektuālo īpašumu citai personai.
Intelektuālo īpašumu saprot arī kā varu, kāda piemīt vienai personai attiecībā uz citas personas radītu darbu, piemēram, kā rūpnieka tiesības izmantot kādas personas izgudrojumu gadījumā, kad ir piešķirts patents uz izgudrojumu.
Līdztekus ekonomiskajiem aspektiem intelektuālais īpašums veic arī morāla rakstura funkciju, respektīvi, piešķir personai tiesības saukties par izgudrotāju, autoru vai citas radošās darbības subjektu.
Intelektuālais īpašums ir viens no īpašuma paveidiem. Šāda nostāja nav pretrunā ar Latvijas Civillikumu (saskaņā ar CL 929. pantu par īpašuma priekšmetu var būt tas viss, kas ar likumu nav noteikti izņemts no vispārējas apgrozības).
Tradicionāli tiek uzsvērts, ka intelektuālā īpašuma iegūšanas pamatā ir jaunrade. Ar jaunrades aktu saprot darbību, kā rezultātā rodas kaut kas oriģināls.
Latvijas tiesību tradīcijā morālās tiesības dēvē arī par personiskajām nemantiskajām tiesībām. Intelektuālais īpašums, līdzīgi pārējiem īpašuma veidiem, ir tiesiska attiecība, kad vienai pusei ir tiesības attiecībā uz jebkuru citu personu (absolūtā tiesiskā attiecība), tomēr atšķirībā no klasiskajām īpašumtiesiskajām attiecībām, kur ar tiesībām apveltītajai pusei – īpašniekam – var būt arī pilnīgi pasīva loma, intelektuālā īpašuma sfērā īpašniekam raksturīga aktīvāka savu tiesību izpausme.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,20 €
Комплект работ Nr. 1343476
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация