Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:219383
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.02.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Platona izveidotajā valsts idejā pastāv stingra hierarhija. Sabiedrība ir iedalīta trijās šķirās. Vienkāršie ļaudis – zemkopji, amatnieki, algādži, tirgotāji, gleznotāji, aktieri, mūziķi, dzejnieki, uzņēmēji, ārsti; sargi un valdnieki. Cilvēka piederība kādai no šīm šķirām ir atkarīga no cilvēku spējām un dabas, kas atbilst kādam noteiktam darbam. Zemkopji ir atbildīgi par pašas neatliekamākās vajadzības nodrošināšanu – pārtikas sagādāšanu, lai eksistētu un dzīvotu. Tāpat arī amatnieki un tirgotāji nodarbojas ar citu cilvēka miesas vajadzību apmierināšanu – namdari gādā, lai cilvēkiem būtu pajumte, gani – lai zemkopjiem aršanai būtu jūga dzīvnieki, audējiem un ādmiņiem – ādas un vilna. Savukārt tirgotāji rūpējas par nepieciešamo preču ievešanu no citām valstīm. No pārējiem amatiem cilvēks ir uz mūžu atbrīvots, lai nepalaistu izdevību labi veikt pats sev paredzēto darbu.
Sargu uzdevums jau ir daudz svarīgāks – cīņa ar ienaidniekiem, tādēļ, vēl jo vairāk kā pārējiem, tiem ir nepieciešams vairāk brīvā laika, prasmes un gādības. Valsts aizsardzībai nepieciešams atlasīt vīrus ar piemērotu raksturu – viņiem vajag būt ar asu uztveri, lai pamanītu ienaidnieku, ātriem, lai to vajātu un panāktu, stipriem, lai to vajadzības gadījumā uzveiktu, vīrišķīgiem un drosmīgiem. Liela nozīme šādu cilvēku izveidē ir audzināšanai. Šajā ziņā ir pieļaujama literatūras cenzūra. Tai jāsekmē pilsoņa audzināšana, viss, kas neatbilst tās pamatprincipiem, no literatūras jāizslēdz. Piemēram, teiksmas par Aīda pazemes valstību, pēc Platona domām, iedveš cilvēkiem bailes. …

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −7,98 €
Комплект работ Nr. 1138485
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация