Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:247931
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.05.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Tehnikas civilizācijai ir būtiski svarīgi veidi, ar kādiem tiek iegūta un iz­mantota enerģija, tāpēc XIX gadsimts tika dēvēts par "tvaika laikmetu", savu­kārt XX gs. - par "elektrības laikmetu". XX gs. otrajā pusē zinātnieki iemācījās izmantot atoma kodolā ieslēgto enerģiju, un līdz ar to XX gs. iemantoja "atonv laikmeta" nosaukumu. Atomfizikas rašanās bija viens no XX gs. no­zīmīgākajiem sasniegumiem. 30. gadu beigās zinātnieki konstatēja pārsteidzošu parādību - ja urāns tiek bombardēts ar neitroniem, tā atomu kodoli sašķeļas uz pusēm, jaunā reakcija tika nosaukta par kodolu sabrukšanu. Pirmo soli atomenerģijas praktiskas izmantošanas virzienā spēra itāļu fiziķis Enriko Fermi. Tika teorētiski pierādīts, ka iespējama atombumba. 1939.gadā par atombumbu runāja un rakstīja visi. Situācija mainījās 1940. gadā, kad tika atklāts plutonijs, kas arī bija izmantojams ķēdes reakcijas īstenošanai. Līdz ar to atombumbas radīšanas draudi kļuva visai reāli. ASV visi pētījumi kodolfizikas jomā tūliņ tika padarīti par valsts noslēpu­mu. 1941. gadā sākās darbs pie "Manhetenas projekta", kura mērķis bija atom­ieroču radīšana. 1945. gada jūlijā Ņū-meksikas štata tuksnesī notika pirmais atomsprādziena izmēģinājums. Bet tā paša gada augu_stā virs Japānas pilsētām Hirosimas un Nagasaki tika uzspridzi­nātas divas atombumbas - viena ar urānu, otra ar plutoniju. Vienīgās kodolvalsts statusā ASV bija visai neilgi. 1949. gadā atomizmēģi-nājumus sāka Padomju Savienība. 1952. gadā savu pirmo atombumbu uzspri­dzināja Lielbritānija. Elektroenerģijas ražošana, izmantojot kodoldegvielu, strauji paplašinājās 70. gados, kad paaugstinājās naftas cena. 90. gadu sākumā atomelektrostacijas (AES) nodrošināja 15% pasaule saražotās elektroenerģijas. Dažās valstīs šis skait­lis bija daudz lielāks (piemēram, Francijā - vairāk nekā 70%). 30. gadu sākumā fiziķi bija pārliecināti, ka pastāv tikai divu veidu elemen­tārdaļiņas - protoni un elektroni. Tomēr daba viņiem sa­gādāja pārsteigumu: 1932. gadā tika atklāts neitrons, bet pēc tam -pozitrons. Atklājuši neitronu un pozitronu, fiziķi vel aizvien cerēja, ka elementārdaļi­ņu skaits nav liels. Bet 1947. gadā kosmiskā starojuma pētījumos tika atklāta jauna daļiņa - mezons.

Informātika

Datora izgudrošana

XX gadsimtā bija neparasti daudz tādu atklājumu un izgudrojumu, ko nereti mēdz dēvēt par revolucionāriem. Viens no šādiem revolucionāriem notiku­miem bija datora izgudrošana.
40. gados ASV un Lielbritānijā tika uzbūvētas pirmās lampu elektroniskās skaitļojamās mašīnas (ESM). Kara gados tās tika izmantotas šifru uzlaušanai un lādiņu trajektoriju izskaitļošanai.
Elektroniskās aparatūras masa un apjoms būtiski samazinājās pēc 1948. ga-dg., kad tika izgudrots tranzistors 1958. gadā tika izgudrota metāla uzsmidzināšanas metode, kas ļāva vēl vai­rāk samazināt datoru izmērus un kāpināt to jaudu. Visstraujāk datorizācija norisinājās ASV. Eiropā datori ieviesās lēnāk. Tur datorizācija pa īstam sākās tikai 60. gadu vidū, kad firma IBM nodrošināja gana jaudīgu un parocīgu, ar integrālshēmām apgādātu datoru ražošanu.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация