Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
12,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:844945
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.01.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Saistība ir civiltiesiskā attiecība, uz kuras pamata tiesīgai personai (kreditoram) ir tiesības prasīt no saistītās personas (parādnieka) zināmas darbības, kurai ir mantiskā vērtība, izpildījumu, bet parādniekam savukārt ir pienākums šo darbību izpilīt par labu kreditoram (CL 1401.pants)

Tiesiskā attiecība.
Saistība nevar pastāvēt tikai kā pienākums vai tikai kā tiesība. No katras saistību tiesiskās attiecības izriet vismaz viens kreditora prasījums, kuram atbilst attiecīga parādnieka saistība. No šī viedokļa tiesību teorijā pamatoti biežāk runā nevis par saistību tiesību, bet par saistību kā tiesisku attiecību, kurā vienai pusei ir tiesības, bet otrai - pienākumi. Daudzas saistības veidojas kā tādas attiecības, kurās katra puse ir vienlaikus parādnieks un kreditors.

Mantiskā vērtība.
Parādnieka saistībai jābūt apveltītai ar mantisku vērtību. (CL 1401.p.). Visbiežāk tā ir lietas nodošana īpašumā. Tad ieguvēja labums ir novērtējams atbilstoši lietas vērtībai. Juridiski šī novērtējuma kritērijs ir lietas cena darījumā. Arī tām parādnieka darbībām, kas nav saistītas ar lietas nodošanu, var noteikt mantisko vērtību, vadoties no pušu noteiktās atlīdzības par darba izpildi, pakalpojumu vai citiem objektīviem kritērijiem, piemēram, apstiprinātiem pārvadājuma maksas tarifiem. Šie kritēriji var būt arī nenoteikti, galvenais, lai parādnieka pienākuma neizpilde ietekmē citus darījumus, kas var dod peļņu vi zaudējumus.
Saistībās no neatļautas darbības parādnieka pienākums ir atlīdzināt zaudējumus. Sarežģīts ir jautājums par veicamās darbības mantisko vērtību personas (goda, cieņas, personiskās brīvības) un tās veselības aizskārumos. Līdz ar to, par saistības priekšmetu var būt arī tāda darbība, kurai pašai par sevi nav mantiskas vērtības. Tomēr kreditora prasījumam jebkurā gadījumā jābūt saistītam ar kādu viņa pamatotu interesi (piem. mantiskās vērtības nav parādnieka saistībai atsaukt ziņas, kas skar kreditora godu un cieņu). …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,70 €
Комплект работ Nr. 1226275
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация