Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:177288
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.10.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Autors savu specifisko brīvības izpratni – tolerantu un taisnīgu attieksmi pret ikviena indivīda vēlmēm un vajadzībām saista ar specifiski lietoto plurālisma un monisma pretnostādījumu. Monisma un plurālisma priekšstati Berlina uzskatu sistēmā attiecas uz atsevišķa cilvēka un visas cilvēces iespējām panākt visu ētisko un sociālo problēmu galīgu un taisnīgu atrisinājumu.
Autors kritizē filozofus attiecībā par jēdziena determinisms nozīmi un deterministus par viņu uzskatiem un izvirzītajām tēzēm (Kants, Spinoza, u.c.). Robežlīnijas meklējumi starp cilvēka rīcību un cēloņiem (rīcība ir cēloniski noteikta).
Govdins – fanātiskumā – ir konsekvents attiecībā uz taisnīgumu, kā determinists. Berlings – taisnīga un netaisnīga rīcība, tāpat kā likumīga un nelikumīga rīcība (gatavs un negatavs persiks). Bet, ja cilvēks nevarēja nerīkoties tā, ko tādā gadījumā nozīmētu sacīt, ka viņš to un to “bija pelnījis”?
Piekrīt Spinozas uzskatam – ja ņem determinismu nopietni, tad dažus apzīmējumus nelietotu vai lietotu šaurākajā nozīmē. Jēdzienus kā taisnīgums un objektivitāte, nopelni jāpārskata – ja tos vispār vajag saglabāt.
Sec = nav saprātīgi reizē ticēt, ka izvēle tiek cēloniski izraisīta, un uzskatīt, ka cilvēki pelnījuši pārmetumus vai sašutumu (vai pretēju attieksmi) par to, ka izvēlējušies kaut ko darīt vai nedarīt.
Viens no motīviem, kāpēc cilvēki pieķeras determinismam, ir saprāta atbalstītāju bailes no tā, ka šādu priekšnoteikumu uzliek pati zinātniskā metode. Hempšīrs: “Cilv. uzvedības pētījumi liecina, ka filozofiska māņticība šobrīd var viegli pārņemt tradicionālās reliģiskās māņticības lomu progresa bremzēšanā. Pašreizējā uzskatu gaisotnē pastāv tendence gluži dabiskas bailes no plānveidības un sociālās tehnoloģijas godināt par indeterminisma filozofiju.” …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация