Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:103636
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.04.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pēdējo gadu desmitu laikā izpratne par dažādu ķīmisko vielu iespaidu uz cilvēku veselību, tās raksturu un cēloņsakarībām ir būtiski mainījusies, tad pēdējos gados aizvien lielāka vērība tiek veltīta ilgstošas, bet relatīvi nelielas ekspozīcijas summārajiem efektiem.
Noturīgie organiskie piesārņotāji (NOP) ir halogēnus saturošas kancerogēnas, toksiskas un mutagēnas vielas, kas ar gaisa un ūdens starpniecību var pārvietoties ļoti lielos attālumos un akumulēties sauszemes un ūdens ekosistēmās. NOP var izraisīt vēzi, radīt iedzimtus defektus, auglības problēmas, paaugstinātu jutīgumu pret slimībām, kā arī ietekmēt nervu sistēmu un radīt garīgās attīstības traucējumus.
NOP satur agrāk plaši izmantotie hlororganiskie pesticīdi un rūpniecībā izmantojamie ķīmiskie produkti (polihlorētos bifenilus (PHB) saturoši), taču kā blakusprodukti NOP var rasties arī degšanas un rūpniecisko ražošanas procesu dēļ (dioksīni, furāni, policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži). Tādējādi avāriju vai ugunsgrēku gadījumā NOP ietekmei var tikt pakļauts ikviens, kas atrodas avārijas vietas vai ugunsgrēka tiešā tuvumā, vai valdošā vēja virzienā.
Kancerogēnas vielas –ķīmiskas vielas, kas ilgstoši iedarbojoties uz cilvēku vai dzīvnieku organismu var izraisīt ļaundabīgu audzēju rašanos. Pie kancerogēnām vielām pieder policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (1,2 benzantracēns, halantrēns un to atvasinājumi), aromātiskie kamīni un nitrozamīni ( - naftilamīns, benzidīns, nitrozourīnviela), azokrāsvielas, alkilējoši savienojumi ( etilēnimīns, iprīts), dažas dabas vielas (aflatoksīni, alkoloīdi), neorganiskie savienojumi- hroma, arsēna, radioaktīvo elementu atvasinājumi. Dažas kancerogēnas vielas rodas dzīvajos organismos vielmaiņas procesos- asteroīdi, aminoksīdi, metabolīti. Spēcīgas kancerogēnas vielas- 20 metilholamtrēmus, nitrozourīnvielas, lieto eksperimentāli onkoloģijā. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация