Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека

Выгодно: цена со скидкой!

Обычная цена:
3,49
Экономия:
0,63 (18%)
Со скидкой*:
2,86
Купить
Добавить в список желаний
Идентификатор:697892
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.03.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Vairumam zīdītāju sugu mazulis pirms piedzimšanas ilgi attīstās mātes ķermenī. Kloākaiņu un somaiņu attīstība notiek citādi. Kloākaiņi, līdzīgi kā to senči rāpuļi, dēj olas. Tomēr no olām izšķīlušies mazuļi barojas ar pienu, līdzīgi kā citi zīdītāji. Tā kā mātei nav zīdekļu, piens sūcas caur paplašinātām ādas porām. Somaiņiem piedzimst ļoti vāji attīstīts mazulis. Dažkārt tas nav lielāks par rīsa graudu, ir akls un kails. Pēc piedzimšanas somainis attīstās ar matiem klātā somā, kas atrodas mātes ķermeņa apakšdaļā.
Kloākaiņi

Pie kloākaiņiem pieder ehidnas un pīļknābji. Ehidnas mātīte dēj vienu olu. Tai ir mīksta čaula. Viņa to novieto īpašā rievā uz vēdera. Ola ir pārklāta ar lipīgu vielu. Mazulis izšķiļas pēc 7 – 10 dienām. Pīļknābja tēviņš ir viens no nedaudzajiem indīgajiem zīdītājiem. Tēviņam uz katras pakaļkājas potītes ir piesis. Ar to viņš ienaidniekam ielaiž indi. Pīļknābja mātīte alā izdēj divas vai trīs olas. Tās izšķiļas apmēram pēc divām nedēļām.

Ehidnu no uzbrucējiem aizsargā adatains kažoks. Kad ehidna ir dusmīga, adatas saslienas un viņa kļūst līdzīga bumbai. Ja augsne ir mīksta, ehidna ierokas tā, ka redzamas tikai adatas. Šādi tiek pasargātas bez adatām esošās ķermeņa daļas. Lielums: ķermenis 35 – 50 cm, aste 9 cm. Izplatība: Austrālija, Tasmānija, Jaungvinejas dienviddaļa. Zinātniskais nosaukums: Tachyglossus aculeatus.
Proehidnai ir garš, slaids snuķis, nav zobu. Tās žokļi ir vāji attīstīti, viņa ar mēli iesūc mutē un saberž pret aukslējām skudras, termītus un citas sīkas radības. Lielums: ķermenis 45 – 77 cm, aste nav redzama. Izplatība: Jaungvineja. Zinātniskais nosaukums: Zaglossus bruijini.
Pīļknābis lielāko dienas daļu pavada ālā upes krastā. Rīta agrumā un vakara krēslā viņš iznāk laukā, lai dubļos meklētu kukaiņus, tārpus, kūniņas, sīkus vēžus un vardes. Viņa knābis ir no kaula, kas pārklāts ar ādu. Lielums: ķermenis 46 cm. Izplatība: Austrālija, Tasmānija. Zinātniskais nosaukums: Ornithynchus anatius.


Somaiņi

Somaiņi parādījās vienā laikā ar placentāļiem, pirms 100 miljoniem gadu, taču to dzimtene atradās tālu – Amerikā. Viņi kolonizēja to Zemes daļu, kuru tolaik veidoja abi Amerikas kontinenti, Antarktīda un Austrālija. Šodien Austrālijā tā ir valdošā suga. Somaiņi mīt Jaungvinejā, D-Amerikā, Z-Amerikā, tomēr no visiem kontinentiem visvairāk neparastu dzīvnieku ir Austrālijā. Tur mīt gandr1īz puse no visām 266 somaiņu sugām. Dažiem somaiņiem, piem: mazmozām, nav somas. Pie somaiņiem pieder: Ķenguri, koalas, posumi, valabijas (lidvāveres), vombati.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,13 €
Комплект работ Nr. 1145583
Загрузить больше похожих работ

Отправить работу на э-почту

Твое имя:

Адрес э-почты, на которую отправить адрес работы:

Привет!
{Твое имя} советует Тебе посмотреть работу в интернет-библиотеке Atlants.lv на тему „Kloākaiņi un somaiņi”.

Адрес работы:
https://rus.atlants.lv/w/697892

Отправить

Э-почта отправлена.

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация