Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
7,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:386323
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.01.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Reimatisms ir sistēmiska slimība, kur morfoloģiskās izmaiņas galvenokārt skar sirdi un asinsvadus.

Etioloģija.
Akūts reimatisks drudzis (ARD) ir saistaudu sistēmas slimība, kas raksturojas ar nestrutojošu iekaisuma procesu sirdī, centrālās nervu sistēmas bazālajos ganglijos, locītavās un ādā – zemādā. Tā ir viena no nedaudzām reimatiskām slimībām, kurai ir atrasts cēlonis, t.i., slimība attīstās divas, trīs nedēļas pēc A grupas b hemolītiskā streptokoka izraisītas infekcijas vai pēc trim, četriem mēnešiem chorea minor gadījumos.
Ar ARD saslimst galvenokārt vecumā no sešiem līdz piecpadsmit gadiem vienādi bieži zēni un meitenes. Ņoti reti saslimst bērni, kuri jaunāki par pieciem gadiem. Pēc piecpadsmit gadu vecuma augsts risks saslimt ar streptokoku tonsilofaringītu ir militārā iesaukuma jauniešiem un personām, kuras strādā cilvēku pārpildītās un slikti vēdinātās telpās.
Uz 2003.gada janvāri pēc Reimatoloģiski slimo bērnu reģistra datiem Latvijā līdz 18 gadu vecumam ir 60 reimatisko drudzi pārslimojuši bērni, no kuriem 67.1% ir izveidojusies iegūta valvulāra sirdskaite. Neskatoties uz it kā nelielo pacientu skaitu, akūta reimatiska drudža incidence Latvijā saglabājas augsta – 1.5 gadījumi uz 100 000 bērnu –, taču Eiropas ekonomiski attīstītajās valstīs tas tiek aprakstīts kā reta slimība.
Tikai 2-3% gadījumu pēc pārslimota A streptokoka tonsilofaringīta vai skarlatīnas attīstās ARD, bet pēc streptokoku ādas infekcijām ARD neattīstās. Līdz ar to uzskata, ka, lai saslimtu ar ARD, ir jābūt organisma ģenētiskai predispozīcijai un tonsilofaringītu vai skarlatīnu izsaucošiem noteiktiem A grupas b hemolītiskā streptokoka tipiem, kā rezultātā organismā veidojas krusteniski-reaktīvās antivielas un izmainās šūnu imunitāte (1.attēls). Pēc literatūras datiem ARD ģenētiskā predispozīcija ir saistīta ar HLA II klases DRB, DQB un DQA allēlēm.
Ir aprakstītas ARD incidences atšķirības starp rasēm un etniskām iedzīvotāju grupām, bet ar ARD vienādi bieži saslimst gan valstīs ar zemu klimata vidējo temperatūru, gan tropiskā klimata zemēs. Valstīs ar izteiktu gadalaiku sezonalitāti augstākā ARD incidence ir agri pavasaros, kas seko pēc streptokoku faringītu pīķa vēlu rudenī un ziemā.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация