Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:782525
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.07.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

1. Kāda konstitūcijas pieņemšanas un grozīšanas kārtība jums liekas demokrātiskāka un kāpēc?

Lai varētu runāt par konstitūcijas pieņemšanas un grozīšanas demokrātiskumu jānoskaidro, kas tad ir demokrātija un kas ir demokrātiski pieņemts likums.
Izlasot pieejamo literatūru es saprotu demokrātiju, ka iespēju visiem pilntiesīgiem valsts iedzīvotājiem piedalīties valstij svarīgu lēmumu pieņemšanā, piedalīties vispārējās vēlēšanās. Protams nevar būt tā ka katra lēmuma un likuma pieņemšanā piedalās visi iedzīvotāji, bet pastarpināti tas notiek caur vēlētiem pārstāvjiem parlamentā.
Ja runā tieši par konstitūcijas pieņemšanu un grozīšanu tad pēc manām domām , lai pieņemtu konstitūciju vispirms tā ir jāizstrādā un šajā procesā nebūtu prātīgi piedalīties visiem pilsoņiem, bet gan izmantojot demokrātiskas brīvas vēlēšanas izvēlēt tautas pārstāvjus, kas savukārt no pašu vidus izvēlēs profesionāļus, kas izstrādās jaunu konstitūcijas projektu, vai deleģēs to izdarīt kādai profesionālai instancei (cilvēku kopumam). Pēc projekta izstrādes to ir jāizvērtē izvēlētajiem tautas pārstāvjiem un ja tautas pārstāvji ar 2/3 balsu vairākuma to pieņem par labu esam tad rīko vispārēju tautas nobalsošanas referendumu, kas ar balsu vairākumu var pieņemt konstitūciju. Par pieņemtās konstitūcijas grozīšanu ( jebkura panta), pēc 2/3 tautas pārstāvju ierosinājuma, vai 10% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem ierosinājuma var lemt tikai vispārējā tautas nobalsošanā un ja tiek savākti 51 % balsu par tad konstitūciju var grozīt.
Pēc manām domām šāds variants būtu demokrātiskāks , jo konstitūcija tomēr ir pamatlikums, kas nosaka, cilvēku pamattiesības un vispārējo kārtību valstī. Lai arī tauta balso par pārstāvjiem, kas veic augstākā likumdevēja lomu, bet pēc ievēlēšanas zūd reālā saikne starp vēlētāju un pārstāvi, kas it kā pārstāv tautas vairākumu, tāpēc lai veiktu grozījumus konstitūcijā vai pieņemtu jaunu konstitūciju obligāti būtu jāveic vispārēja tautas nobalsošana, jo tādā veidā būtu vairāk ievēroti demokrātijas pamatprincipi.
Uz šo brīdi pēc manām domām Latvijā ir izveidojusies ļoti liela neuzticība Saeimai, bet tā kā cilvēki ir aizņemti ar savām ikdienišķām rūpēm un lielākajā daļā valda uzskats, ka tāpat neko nevar mainīt, viņi ir samierinājušies ar pašreizējo situāciju. Man šķiet, ka satversmē vajadzētu iestrādāt normu par to, ka vēlētājiem būtu iespēja atsaukt deputātu no saeimas . Vēl pēc manām domām vajadzētu veikt izmaiņas likumdošanā , lai masu saziņas līdzekļus ( laikrakstus, žurnālus, televīziju) padarītu neatkarīgus, jo pašlaik uzņēmēju apvienībai var piederēt televīzija , laikraksti, kas ļoti spēcīgi var iespaidot cilvēkus par labu vai sliktu kādai partijai, personai, kas darbojas Saeimā. Manuprāt šiem saziņas līdzekļiem būtu jābūt valsts īpašumā , bet ar ļoti demokrātisku caurspīdīgu vadību.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,98 €
Комплект работ Nr. 1219940
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация