Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
11,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:738500
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.03.2017.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Cilvēki vienmēr paliek cilvēki. Tie nemainās- nepastāv: „Citi tikumi, citi cilvēki”. Bet cilvēks var būt arī ļoti cieši savijies ar vidi, ticību utt. Nav tādu cilvēku, ko neietekmētu sociālā vide. Nevar izšķirt to, kas cilvēkā ir no dabas un ko ir radījusi sociālā vide. Gīrcs izvirza jautājumu- vai cilvēka dabas nemaz nav un viņi ir tādi, kādus to radījusi kultūra?

Kultūras slānis ir vienīgais, kas atšķir cilvēku no citām būtnēm. Lai veidotu cilvēka koncepciju ir jāmeklē cilvēku vajadzības, kuras veidojušās uz universāliem kultūras aspektiem- tātad universālas visiem cilvēkiem. (Vai tas ir iespējams). Iesējams, ka tieši kultūras dīvainības un atšķirības un to izprašana nozīmē būt cilvēkam. Ar šo īpašību atklāšanu nodarbojas antropoloģija.

Viss, ko radusi darīt kāda cilvēku grupa ir pelnījusi citas grupas cieņu (Rūta Benedikta), tāpēc ir jāciena viss, ko dara citi, pat, ja to nesaprotam- un tā visbiežāk arī ir.
Kultūru vislabāk aplūkot kā daudzu mehānismu kompleksu, kura mērķis ir regulēt uzvedību. No visiem dzīvniekiem, cilvēks ir visatkarīgākais no šiem mehānismiem. To apstiprina fakts, ka visi sākam dzīvot ar dabas dotībām, kas ļauj izvēlēties kā dzīvot tūkstošiem variantu, bet beigās katrs nodzīvojam tikai vienu konkrētu mūžu, kas ir neatkārtojams.

Domāšana nevis kā „Notikums galvā”, bet kā refleksija vidē, sabiedrībā. Par katras sabiedrības domāšanu liecina tas, kā tā dzīvo. (Piemēram, Taivāna piemērs par LV likumiem, kas nav precīzi tādos jautājumos kā aborts, ģimenes dzīve un parāda, ka mūsu sabiedrība nav spējīga izlemt un postulēt savu morālo attieksmi)
No kultūras neatkarīgas cilvēka dabas nemaz nav, tāpat arī kultūra nepastāv bez cilvēka. Ir šaura robeža starp to, ko kontrolē cilvēks, ko kultūra.

Kultūras koncepcija ietekmē cilvēka koncepciju. Kultūra aplūkota kā simbolisku paņēmienu kopums, ar ko kontrolē uzvedību, veido saikni starp to, ko cilvēkam piedāvā daba un to, kāds cilvēks beigās izveidojas. Kļūt par cilvēku nozīmē kļūt par individualitāti. Cilvēks jādefinē vadoties no saiknes starp viņa spējām un uzvedību- aptuveni šo modeli var novērot karjerā.
Kultūra cilvēkus veido gan kā sugu, gan individualitāti. (Javas salā: būt cilvēkam ir būt javietim)
Būt cilvēkam nozīmē būt noteiktas ļaužu grupas pārstāvim.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация