Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:380871
 
Оценка:
Опубликованно: 10.11.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 15 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Darba tirgus stāvoklis un iedzīvotāju nodarbinātība ir viens no svarīgākajiem tautsaimniecības attīstību un valsts ekonomisko izaugsmi ietekmējošiem rādītājiem. Nepilna esošo darbaspēka resursu izmantošana izraisa tādu ekonomisko un sociālo problēmu kā bezdarbs.
Neskatoties uz pēdējos gados veiktajiem pasākumiem nodarbinātības jomā, bezdarba līmenis Latvijā joprojām paliek augsts salīdzinājumā ar Eiropas Savienības vidējiem rādītājiem. Pēc iestāšanās Eiropas Savienībā mainījās politiskā un ekonomiskā situācija Latvijā, kas mainīja arī iedzīvotāju darba iespējas. Vairāku iemeslu dēļ izveidojās situācija, kad darba resursu pieprasījums neatbilst piedāvājumam, rezultātā bezdarba līmenis paliek augsts, un tajā paša laikā darba tirgus izjūt darbaspēka trūkumu atsevišķās nozarēs.
Raksta mērķis ir raksturot Latvijas darba tirgu, veikt darbaspēka piedāvājuma un pieprasījuma analīzi un noteikt iedzīvotāju nodarbinātības paaugstināšanas iespējas Latvijā.
Rakstā veiktā analīze pamatojas uz zinātniski ekonomisko literatūru par pētāmo problēmu, statistikas datiem par laika periodu no 2000. līdz 2004.gadam, publikācijām presē un aktuālo informāciju internetā.
Analīzes rezultātā tika noskaidrots, ka, lai gan Latvijā laika posmā no 2000. līdz 2004.gadam nodarbinātības līmenis ir palielinājies par dažiem procentiem, tomēr joprojām tas atpaliek no Eiropas Savienības vidējā līmeņa. Pie tam, ir vērojamas lielas nodarbinātības līmeņa atšķirības dažādos Latvijas reģionos, kā pamatā ir vāja ekonomiskā aktivitāte mazāk attīstītajos reģionos un nevienmērīgs investīciju sadalījums valstī.
Darba tirgū arvien pieaug prasība attiecībā uz darbaspēka kvalitāti, rezultātā esošo speciālistu kvalifikācija daudzos gadījumos neatbilst darba devēju prasībām.
Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeņa atšķirības no Eiropas Savienības valstu līmeņa, galvenokārt, darba samaksas atšķirības, kā arī ilgstošs bezdarbs Latvijā veicina arvien lielāku darbaspēka migrāciju uz Eiropas Savienības valstīm.
Šo problēmu risināšanai būtu jāveicina Latvijas izglītības sistēmas un uzņēmējdarbības vides veidošana atbilstoši darba tirgus tendencēm. Valdībai ir reāli jāsekmē reģionu vienmērīgā attīstība, ieguldot vairāk līdzekļu infrastruktūrā un cilvēkresursos. Apzinoties, ka valsts budžeta iespējas šajā jomā ir ierobežotas, sevišķi svarīgi ir veicināt investīciju piesaisti Latvijas ekonomikā.
Atslēgas vārdi: darba tirgus, darbaspēks, nodarbinātība, bezdarbs…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация