Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
12,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:878841
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.03.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Kristāliskais pamatklintājs (saukts arī par platformas apakšējo stāvu, krokoto platformas pamatni un cokolu)– platformas kristāliskā pamatne no magmatiskiem un metamorfiem iežiem, kas veidojušies un sakrokojušies konkrētā apgabala ģeosinklinālās attīstības stadijā. Platformas attīstības un konsolidācijas gaitā tās virsa tika pakļauta denudācijas procesiem – veidojās nogulumiežu slānis. Pamatklintājs parasti atrodas 2-4 km dziļumā, bet kristālisko vairogu apgabalos – zemes virspusē.
L-ja atrodas A-eiropas platformas ZR malā. Pamatklintāja virsā L-jas R un C daļā atrodas Baltijas sineklīze, A daļā – L-jas sedliene/ ieliece, kas DA virzienā pāriet Baltkrievijas sineklīzē. Latvijas ZA atrodas Baltijas vairoga D nogāze. Tur Valmieras- Lokno izciļņa rajonā pamatklintājs atrodas tikai 340-350 m dziļumā. Tālāk DR virzienā pamatklintāja virsa pazeminās, L-jas vidienē tas atrodas ~1000m dziļumā, bet Dr stūrī – pat 1923 m. L-jas vidus un A daļā pamatklintāju veido stipri metemorfizēti arhaja kristāliskie slānekļi, gneisi, granītgneisi, migmatīti.
Pamatiežu virsa – subkvartārā virsa - ar kvartāra nogulumiem apraktais reljefs, ko veido dažāda vecuma pirmskvatrāra ieži, kas veidojušies denudācijas ietekmē pirmskvatrāra un kvartāra periodā. L-jas pamatiežu virsu veido gk. devona nogulumi – smilšakmeņi un dolomīti. Tikai L-jas DR daļā – perma kaļķakmeņi, karbona smilšakmeņi, māli, dolomīti, nelielos laukumos – arī triasa un juras smiltis un māli.
Kvartāra nogulumu ģenētiskie tipi: Nogulumu veidošanās saistīta ar vairāku kontinentālo apledojumu veidošanos, jūru transgresiju un regresiju. Kvartāra apledojuma rajonos daudz morēnas nogulumu, less un lesveida nogulumi. Ar kvartāra nogulumiem saistītaskūdras, sapropeļa, smilts, grants, māla atradnes.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация