Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:342193
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.09.2023.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2021–2025 гг.
Фрагмент работы

1.Kādu varu sauc par leģitīmu varu? Lūdzu analizējiet Latvijas politisko realitāti, izmantojot Maksa Vēbera un Seimura Martina Lipseta leģitīmās varas tipoloģiju, un mēģiniet atbildēt uz jautājumu: “Vai politisko režīmu Latvijā var uzskatīt par leģitīmu?” Ja jā, tad kāpēc? Ja nē, tad arī kāpēc?
• Leģitīma vara – politiskās sistēmas spēja uzturēt pārliecību par to, ka eksistējošie politiskie institūti vislabāk der attiecīgajai sabiedrībai (Seimurs Martins Lipsets). Leģitīma vara ir tāda vara, kuru tauta atzīst, kurai ir prestižs cilvēku acīs, kurai tie uzticas un ir gatavi labprātīgi pakļauties.
• Varas tipoloģija – leģitimitāte izšķir trīs varas tipus - Tradicionālā (tradīcijas, kas sakņojas vēsturē); Harizmātiskā (līderis, izcila personība); Racionālā (likums, likumība).
• “Vai politisko režīmu Latvijā var uzskatīt par leģitīmu?” – Politisko režīmu Latvijā nevar uzskatīt par leģitīmu, jo Latvijas sabiedrība neuzskata, ka pastāvoša vara un politiskais režīms ir vispiemērotākais iedzīvotājiem. Pēc statistikas datiem (Baltijas datu nams) 2005.gadā tikai 2% procenti uzskata, ka Latvijas demokrātiskā sistēma darbojas labi, taču vairākums – 85% uzskata, ka Latvijas politiskajai sistēmai ir nepieciešanas pārmaiņas. 2015.gadā Latvijas iedzīvotāju vairākums joprojām nav pilnīgi apmierināts ar demokrātijas funkcionēšanu. Līdzīgus rezultātus var arī novērot 2019.gadā 36% Latvijas iedzīvotāju ir neapmierināti ar Latvijas politisko realitāti. Tādējādi, var secināt, ka Latvijas iedzīvotāji pakļaujas varai, taču neuzskata to par prestižo, piemēroto un aktuālo sabiedrībai. Gandrīz lielākai iedzīvotāju daļai ir negatīva attieksme par politikas procesiem, kuri notiek valstī. Sabiedrība ne vienmēr atzīst valdībā pieņemtus risinājumus un likumus. Kā arī pandēmijas laikā, valdības lēmumi par tirdzniecības centru slēgšanu, konkrēto preču pirkšanas aizliegumi un citi aizliegumi izraisīja vairākus sabiedrības nemierus un cilvēku neuzticību valdībai, ka sabiedrības balss, viedoklis ir vērtīgs un ir dzirdams.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация