Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:147469
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 27.04.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

5. Pārvaldes organizacijas īpatnības Livonijas vasaļvalstu konfederācijā:
Saskaņā ar Sakšu spogulī (viduslaiku bruņinieku tiesību avots) Dievs devis divus zobenus kristīgās ticības aizsardzībai: ķeizaram (laicīgais zobens) un pāvestam (garīgais zobens).
Ķeizars: ir ne tikai valdnieks, bet arī vasalis dieva priekšā.
viņam bija pakļauti:
1.Reihstāgs: izveidojas no franku lielo zemes īpašnieku sanāksmes. Pastāv 3 kolēģijas: kūrfirstu un firstu, grāfu, baronu. Balstās uz lēņu tiesībām un ir tā laika valsts tiesību sadaļa.
2.Vācu marka: Sākotnēji ģermāņu agrārās organizācijas vienība, Kārlis Lielais izveido par valsts administratīvi tiesiskas organizācijas vienību. Landtāgs: kārtu pārstāvniecības institūcija. Katrai kārtai bija organizēta sava kūrija: Prelātu; Ordeņa; Vasaļu; Pilsētu. Landtāgs pārstāvēja valsts varu, veidoja augstāko zemes tiesu privātās lietās, bija šķīrējtiesa starp valsts tiesību subjektiem un kārtām, lēmumus pieņēma recesu veidā.
3.Pilsētas Rāte: pilsētu pašpārvaldes institūcija. Sākotnēji sastāvēja no 12 locekļiem, par kuriem varēja ievēlēt tikai birģeru pārstāvjus, vēlāk – no 20 konsuliem. Rāti vadīja birģermeistars jeb pilsētas galva. Pilsētas tiesības noteica pilsētas pašpārvaldes sastāvu un tiesības.
4.Mantāgi: vasaļu jeb lēņu vīru sanāksmes teritoriālos novados, kas sprieda tiesu, risināja saimnieciskus jautājumus. Pirmie mantāgos sāka pulcēties Rīgas arhibīskapijas vasaļi.
Pāvests: Romas Katoļu baznīcas galva. Pāvests nepaklausīgos tiesīgs: izslēgt no baznīcas, apkraut ar baznīcas lāstiem. viņam bija pakļauti:
1.Koncili: augstāko garīdznieku sanāksmes. Koncilu lēmumi viens no kanonisko tiesību avotiem. Kanoni: baznīcas pieņemtie normatīvie akti, paražas, pāvesta reskripti, arī koncilu lēmumi. Kanoniskās tiesības: apkopotas un sistematizētas pastāv kopš 12.gs. kā pretstats civiltiesībām. Regulēja: ordinēto garīdznieku dzīvi, garīgo ordeņbrāļu attiecības, visu draudzes locekļu laulības un ģimenes tiesības. Darbojās kā starptautiskās normas. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация