Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
14,20 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:850015
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.11.1999.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

informācija (information).
(1)(vispārīgi). Ziņām piešķirtās nozīmes saskaņā ar vispārzināmiem pieņēmumiem.
(2)(datorlietojumos) (computer applications) (datu pārvaldībā) (data management). Ziņām piešķirtās nozīmes saskaņā ar vispārzināmiem pieņēmumiem, kas pielietotas datiem.
drošība(programmatūras) (security (software)). Datoraparatūras un programmatūras aizsargātība pret nejaušu vai ļaunprātīgu piekļūšanu, lietošanu, modificēšanu vai izpostīšanu. Drošība attiecas arī uz personālu, datiem un komunikācijām.
datu drošība (data security).
Līmenis, kādā datu kopums ir aizsargāts pret nejaušu vai ļaunprātīgu piekļūšanu vai izpostīšanu.
Visas iepriekš minētās definīcijas publicētas angļu valodā, un darbā sniegti to tulkojumi.
informācija (information).
Jebkuras ziņas par apkārtējo pasauli un tajā notiekošajiem procesiem, kas sistematizētas un organizētas tā, lai to jēgu varētu nodot cilvēkam.
informācijas sistēma (information system).
Iekārtu, procedūru un personāla kopums, kas ir izveidots, strādā un tiek uzturēts, lai vāktu, uzkrātu, apstrādātu, uzglabātu un izmantotu informāciju.
drošība (security).
Datu apstrādes sistēmas spēja aizsargāties no nesankcionētās pieejas programmām un datiem, kā arī no to nejaušas iznīcināšanas vai bojāšanas.
dati (data).
Formalizētā veidā attēlota informācija, kuru lietotājs vai datu apstrādes ierīces var interpretēt, apstrādāt vai pārsūtīt.
datu drošība (data security).
Datu aizsargātība pret nesankcionētu tīšu vai netīšu rīcību, kas varētu novest pie to modifikācijas, atšifrēšanas vai bojāšanas.
datu apstrādes sistēma (data processing system).
Apstrādes metožu, programmatūras un aparatūras kopums, kas sadarbībā ar apkalpojošo personālu nodrošina automatizētu datu apstrādi.
1.2 Informācijas vērtēšana

Ar informācijas aizsardzību turpmāk sapratīsim speciālo līdzekļu, metožu un mēru pielietošanu, lai nodrošinātu informācijas saglabāšanu. Pielietojamie drošības mēri parasti tiek vērsti pret nesankcionētu informācijas iegūšanu, tās fizisku iznīcināšanu vai modifikāciju.
Līdz ar pāreju uz informācijas apstrādi datoros parādās daži informācijas aizsardzības aspekti, kurus nedrīkst neņemt vērā. Kamēr visa organizāciju dokumentācija cirkulēja papīru veidā, svešam cilvēkam bija diezgan grūti iegūt kādu dokumentu, izmainīt tā saturu jeb iznīcināt to. Parādoties vienotām informacionālām sistēmām, kurās netiks pielietoti speciāli informācijas aizsardzības mēri, tiek riskēts pieļaut tādus informācijas zagšanas un bojāšanas gadījumus, kuriem var būt nopietnas sekas.
Par to, cik aktuāla daudzās pasaules valstīs ir informācijas aizsardzības nodrošināšanas problēma runā fakts, ka amerikāņu speciālisti ir nonākuši pie sekojoša secinājuma: noziegumi informācijas apstrādes un datu pārraides sistēmās ir pārvērtušies par nacionālām katastrofām. Sevišķi izplatīti ir noziegumi telekomu-nikāciju sistēmās, kuras apkalpo bankas un tirdzniecības uzņēmumus. Pēc viņu vērtējuma ASV zaudējumi, kas radušies sakarā ar neatļautu iekļūšanu šajās sistēmās, ir desmitiem miljonu dolāru. Līdzīga situācija ir Lielbritānijā, kur zaudējumi sastāda 40 miljonu st.mārciņu. Zaudējumi no atsevišķa nozieguma vidēji sastāda 262 tūkstošus st.mārciņu, bet maksimālie reģistrētie zaudējumi no viena nozieguma sastāda 10 miljonu st.mārciņu. …

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация