2. Kādus taukus gremo bez emulģēšanas? Bez emulģēšanas gremo saliktos lipīdus.
Kurā gremošanas trakta daļā tas notiek? Kādi fermenti to veic?
a) Notiek mutē to veic lingvālā lipāze
b) Notiek kuņģī to veic kuņģa lipāze
3. Kādiem taukiem nepieciešama emulģēšana? Emulģēšana nepieciešama pārtikas taukiem.
Kurā gremošanas trakta daļā tā notiek? Emulģēšana notiek tievajā zarnā.
Kādas vielas emuļģē taukus? Žultsskābju sāļi un ogļskābā gāze.
Kurš no gremošanas trakta fermentiem hidrolizē šo tauku emulsiju? Žultsskābes.
4. No kāda savienojuma sintezējas žultsskābes? Žultsskābes sintezējas no holesterīna (holesterīns – taukviela)
Kurā orgānā tas notiek? Aknās.
5. Tauku gremošanas (hidrolīzes) produkti gremošanas traktā:
a) taukskābes;
b) acilglicerīns;
c)nedaudz – glicerīns.…