Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:383824
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.09.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pēc likumdevējvaras, kas noteicošā vara daudzās valstīs, arī Latvijā, nākamā parasti tiek minēta izpildvara. Tieši izpildvara visbiežāk un visuzskatāmāk pilsoņu apziņā asociējas ar valsti. Tā ir vara kura darbojas ikdienā un ar kuras amatpersonām un iestādēm mēs visi saskaramies tieši, ikdienas dzīvē – ministrijas, departamentus, pārvaldes, ierēdņus vai arī valdību kopumā.
Latvijā izpildvaru pārstāv valdība, ko sauc par Ministru kabinetu. Tas sastāv no Ministru prezidenta, kurš ir valdības galva, un ministriem. Pie izpildvaras pieder arī Valsts prezidents. Ministra prezidents ir galvenā politiskā figūra valstī.
Latvijas valdība ir Ministru kabinets. Pēc Valsts prezidenta ieteikuma Saeima ar balsu vairākumu apstiprina Ministru prezidentu un viņa piedāvātos ministrus. Parasti Ministru prezidents lielākās frakcijas pārstāvis un ministri pārstāv koalīcijas partijas.
Ministru kabinets realizē izpildvaru – valsts pārvaldi augstākajā līmenī un ir atbildīgs Saeimai. Saeima jebkurā laikā ar balsu vairākumu var ierosināt izteikt neuzticību Ministru kabinetam. Ja Saeimas balsojumā par uzticību Ministru prezidentam viņu atbalsta mazāk par 50 deputātiem, Ministru prezidentam jāatkāpjas līdz ar visu valdību un Valsts prezidentam jāizvirza jauns kandidāts. Tādēļ Ministru kabinets visu laiku strādā ciešā sadarbībā ar Saeimas deputātiem, rūpējoties, lai ikvienā būtiskā jautājumā saņemtu valdošās koalīcijas atbalstu. Šāda darba režīma dēļ Latvijas valdības vienmēr ir bijušas īslaicīgas – vidējais vienas valdības pastāvēšanas laiks ir gads.
Ministru kabinets sastāv no Ministra prezidenta, Ministra prezidenta biedra, 12 nozaru ministriem un 4 īpašo nozaru ministriem (ministri bez portfeļa).
Ministru prezidenta funkcijas un atbildība ir ļoti plaša. Viņš vada Ministru kabineta darbu, var ierosināt atsevišķu ministru demisiju un aizvietošanu ar cietiem ministriem, vada Ministru kabineta sēdes un nosaka to darba kārtību. Tā kā ministru amatu sadalījumu nosaka Saeimas partiju vairākums, tad Ministru prezidents nevar rīkoties pretēji Saeimas viedoklim, neriskējot zaudēt savu amatu.
Ministru kabineta galvenie pienākumu ir šādi:
Apspriež vai izlemj visas lietas, kuras ietilpst tā kompetencē saskaņā ar Satversmi un likumiem.
Ikgadējā valsts budžeta sastādīšana, apstiprināšana Saeimā un izpildīšana;
Valsts pārvalde – visu iestāžu un institūciju uzraudzība, ierēdniecības vadība;
Likumprojektu izstrāde un iesniegšana Saeimai.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1341612
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация