Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:549939
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.04.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Kriminālistiskā taktika ir viena no kriminālistikas sadaļām. Terminam „taktika” ir nedaudz atšķirīgi skaidrojumi dažāda tipa literatūrā. Piemēram, 1999.gadā izdevniecības Jumava izdotajā Svešvārdu vārdnīcā ir šāds termina skaidrojums: 1) mērķa sasniegšanas metožu, principu un darbību kopums; 2) mil. kaujas mākslas plānošana un īstenošana praksē. Savukārt Lielā enciklopēdiskā vārdnīca dod pavisam īsu skaidrojumu – plānveidīga rīcība.
Iepriekšminētie skaidrojumi ir vispārēji, tomēr juristi un kriminālistikas speciālisti vēlas būt precīzāki savos skaidrojumos. Piemēram, juridisko terminu vārdnīca sniedz jau daudz plašāku termina skaidrojumu: (forensic tactics – angļu valodā) – kriminālistikas sadaļa, kas pēta un izstrādā atsevišķu izmeklēšanas darbību paņēmienus un līdzekļus, ievērojot kriminālprocesuālo likumu un izvērtējot izmeklēšanas un tiesu prakses un citu zinātņu, it īpaši loģikas, psiholoģijas un darba organizācijas, kā arī kriminālistiskās tehnikas rekomendācijas un atziņas. R. Dombrovskis mācību grāmatiņā „Kriminālistiskās taktikas teorētiskie pamati” tomēr pieturas pie kara taktikas piemēra – termins "taktika" aizgūts no kara zinātnes. Kara mākslā termins "taktika" ņemts no grieķu valodas - "taktikē" - nozīmē "kārtoju". Kara zinātne taktiku saprot kā karaspēka izkārtošanas un rīkošanas mākslu kaujas laukā vai kā karaspēka kaujas darbības formu. Taktika ir ne tikai bruņotas cīņas forma, bet arī zinātne par karaspēka daļu vadīšanu kaujā. Tātad kara zinātnes taktika ir kaujas sagatavošanas un vadīšanas teorija un prakse.
Terminu "taktika" plaši lieto arī pārnestā nozīmē, saprotot apdomīgu rīcību, darbības paņēmienus un līdzekļus, kā arī sabiedriskajā vai politiskajā dzīvē kāda mērķa sasniegšanas veidu. Bieži šo terminu lieto sporta terminoloģijā, jo spēlēs notiek sacensības par uzvaru.
Termins "kriminālistiskā taktika" nozīmē to, ka ne tikai izziņas izdarītājs vai prokurors, bet arī tiesnesis tiesas izmeklēšanā lieto attiecīgus taktiskos paņēmienus. Lai nebūtu jālieto divi termini "pirmstiesas izmeklēšanas taktika" un ''tiesas izmeklēšanas taktika", lietderīgi lietot vienu terminu "kriminālistiskā taktika".
Nav precīzs arī termins "kriminālistikas taktika", jo taktika ir praktiskās un nevis teorētiskās darbības forma. Taktiskos paņēmienus lieto tiesību aizsardzības iestāžu darbinieki praktiskajā darbībā un tāpēc vajadzētu lietot terminu "kriminālistiskā taktika" un nevis "kriminālistikas taktika". Jau 1980.gadā Latvijas Zinātņu akadēmijas terminoloģijas komisijas bi|etenā ievietots termins "kriminālistiskā taktika".
Jēdziens "kriminālistiskā taktika" literatūrā tiek lietots divējādā nozīmē. Kriminālistiskā taktika ir ne tikai procesa virzītāja praktiskās darbības forma, bet arī kriminālistikas sadaļa, t.i.. sistematizētas zinātniskas atziņas un ieteikumi.
Tātad kriminālistiskajai taktikai varētu būt divas dažādas definīcijas. Viena no tām: kriminālistiskās taktikas kā īstenības nozares definīcija, bet otra: kriminālistiskās taktikas kā kriminālistikas sadaļas definīcija.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,48 €
Комплект работ Nr. 1115437
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация