Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:957645
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.10.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pirmās ziņas par materiālu, kas varētu būt līdzīgs ziepēm, ir atrastas Babilonijas izrakumu rakstos uz māla plāksnēm. Tur vēstīts, ka jau 2800 gadu pirms Kristus taukus vārīja kopā ar pelniem. Diemžēl raksti neatklāj, kādam nolūkam šis “vārījums“ tika lietots.
Savukārt senie ēģiptieši papirusos aprakstījuši, kā 1500 gadu pirms Kristus izgatavojuši dzīvnieku tauku, augu eļļas un sārmainās sāls maisījumu ādas slimību ārstēšanai. Ar šo materiālu apstrādāja ādu, un tad to noskaloja.
Arī Bībeles Vecās derības Mozus grāmatās minēts, ka matos iezieda pelnu un eļļas sajaukumu. Senie grieķi vannojoties izmantoja māla gabaliņus, smiltis, pelnus. Viņi arī iezieda ķermeni ar eļļu, ko pirms noskalošanās ar ūdeni ar īpašu rīku nokasīja.
Toties romiešu leģenda stāsta par to, kā radies ziepju nosaukums. Uz upurēšanas kalna Sapo tika dedzināti upurējamie dzīvnieki. Sadedzināto dzīvnieku tauki sajaukušies kopā ar māliem un tos lietus skalojis upē. Sievietes, kas tos atradušas, atklājušas, ka ar šīm “kalna dāvanām” mazgājot un skalojot drēbes, tās kļūst daudz tīrākas.
Ziepju vārīšana kā amats Eiropā parādījās jau 7. gadsimtā. Ziepju vārītāju ģilde turēja sava aroda noslēpumus slepenībā.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация