Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:206669
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 31.05.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Kas ir mejoze    3
2.  Reduktīvā dalīšanās    4
2.1.  Profāze I    4
2.2.  Metafāze I    6
2.3.  Anafāze I    6
2.4.  Telofāze I    7
3.  Ekvācijas dalīšanās    7
3.1.  Profāze I    7
3.2.  Metafāze I    7
3.3.  Anafāze I    7
3.4.  Telofāze I    8
4.  Mejozes ģenētiskās sekas    8
5.  Galvenās atšķirības starp mejozi un mitozi    9
6.  Hromosomu skaita izmaiņas, kas saistītas ar mejozi    10
6.1.  Hromosomu neatiešana mejozē    10
  Izmantoto informācijas avotu saraksts    12
Фрагмент работы

Mejoze ir sarežģīta dzimumšūnas dalīšanās, kas nodrošina haploīdu šūnu veidošanos no diploīdām. Veidojas gametas jeb dzimumšūnas. Pirms mejozes ir notikusi DNS replikācija, tāpēc katra hromosoma sastāv no 2 hromatīdām. ( 3 )
Mejoze sastāv no diviem secīgiem šūnu dalīšanās cikliem. Pirmo dalīšanos sauc par reduktīvo dalīšanos, kuras rezultātā hromosomu skaits samazinās uz pusi (cilvēkam no 46 uz 23). Otrā mejozes dalīšanās – ekvācijas dalīšanās – ir parasta mitoze (hromosomu skaits vairs nemainās – ir haploidāls). ( 1 )
Abus ciklus iedala fāzēs, līdzīgi mitozei. Pirmā cikla fāzes apzīmē ar romiešu ciparu I, bet otrā cikla fāzes – ar II. ( 2 )
Bez hromosomu skaita samazināšanās mejozē notiek arī gēnu rekombinācija, homoloģiskajām hromosomām apmainoties ar iecirkņiem profāzē I. Mejoze ilgst vairākas diennaktis, pat nedēļas, tā var būt pārtraukta uz ilgu laiku (cilvēka olšūnām veidojoties uz 12 – 50 gadiem).( 2 )
Mejozes rezultātā izveidojas četras šūnas ar pusi no sugai tipiskā hromosomu skaita; katra šāda haploidāla šūna satur tikai vienu katra gēna alēli, pie tam katrā no tām var izrādīties dažādas hromosomu un gēnu kombinācijas.

Anafāzē I notiek homoloģisko hromosomu attālināšanās uz pretējiem šūnas poliem (atšķirībā no mitozes, kur attālinās hromatīdas), Katra hromosoma sastāv no divām hromatīdām, ko kopā satur nesadalījusies centromēra. Šīs hromatīdas var atšķirties pēc gēnu sastāva, ja profāzē I ir notikusi krustmija.
Abas katra bivalenta hromosomas var atvirzīties uz jebkuru no šūnas poliem ar vienādu varbūtību (50%), turklāt šis process dažādos bivalentos notiek savstarpēji neatkarīgi. Šī hromosomu izturēšanās ir kombinatīvās mainības citoloģiskais pamats.

Anafāzē I notiek homoloģisko hromosomu attālināšanās uz pretējiem šūnas poliem (atšķirībā no mitozes, kur attālinās hromatīdas), Katra hromosoma sastāv no divām hromatīdām, ko kopā satur nesadalījusies centromēra. Šīs hromatīdas var atšķirties pēc gēnu sastāva, ja profāzē I ir notikusi krustmija.
Abas katra bivalenta hromosomas var atvirzīties uz jebkuru no šūnas poliem ar vienādu varbūtību (50%), turklāt šis process dažādos bivalentos notiek savstarpēji neatkarīgi. Šī hromosomu izturēšanās ir kombinatīvās mainības citoloģiskais pamats.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация