Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:921865
 
Оценка:
Опубликованно: 14.10.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ko nozīmē “ilgtspējīga”?
Kā mēs, vairojot pašreizējo labklājību, varam apdraudēt labklājību nākotnē?
Pirmkārt un galvenokārt sagandējot vidi – gan ekoloģiskā, gan etniskā, sociālā, kultūras un citos aspektos. Tas visbiežāk notiek, sajaucot vietām mērķi un līdzekļus – uzskatot par galveno mērķi strauju ekonomikas izaugsmi, inflācijas samazināšanu, valsts budžeta deficīta samazināšanu, utt.
Strauja ekonomikas izaugsme tikpat kā nekad nav ilgtspējīga, ko apliecina Latvijas piemērs XXI gadsimta sākumā. Latvijas gadījums ir arī spilgts piemērs tam, ka labklājību jau tuvākajā nākotnē var apdraudēt pašreizējās labklājības vairošana uz parāda – aizņemoties naudu kredītu veidā, vai kā citādi. Tikpat bīstami ir paļauties uz to, ka mūsu labklājību nodrošinās kāds cits – ārvalstu investori, SVF, Pasaules Banka, Eiropas Komisija, mūsu labie kaimiņi igauņi vai lietuvieši u.tml.

Labklājība un laime
Pirms vairāk nekā 2000 gadiem izcilais grieķu filozofs Aristotelis „Nikomaha ētikā” mēģināja rast atbildi uz jautājumu – kas ir laime?
Pēc Aristoteļa laimi veido vērtības, kas ir pašpietiekamas, tiesa gan katram cilvēkam tās var būt atšķirīgas. Piemēram, veselība vairumam cilvēku ir pašpietiekama vērtība, tāpat ir ar ģimeni, ja vien cilvēks ir apprecējies aiz mīlestības, nevis aiz aprēķina. Nauda savukārt nav pašpietiekama vērtība, jo tā ir līdzeklis kādu citu vērtību iegūšanai. Protams, ir arī tādi cilvēki, kuriem nauda ir pašpietiekama vērtība.
Pēc Aristoteļa laime nav stāvoklis, bet ir process. Tāpēc ir bīstami mērķi formulēt kā stāvokli – iestāties Eiropas Savienībā, pievienoties eirozonai u.tml, kā tas nereti tiek darīts Latvijā.

Tātad labklājības jēdziens ir konkrēts
Var apgalvot, ka labklājība un laime ir viens otru ietveroši jēdzieni. Lielum lielā daļa ļoti līdzīgi norāda tās vērtības, kas ir nepieciešamas laimei jeb labklājībai – veselība, ģimene, darbs, vide, mājoklis. Ar vidi šeit ir jāsaprot ne tikai apkārtējā daba, bet arī sociālā, etniskā, kultūras, politiskā un tiesiskā vide.
Līdz ar to ekonomikas mērķis ir uzskatāms par pietiekami konkrētu.

Kā īstenot mērķi?
Ilgtspējīgā attīstība tā arī var palikt tikai kā skaists un utopisks mērķis, ja netiks pētīta problēma par to, kā panākt, lai sabiedrība un katrs indivīds atsevišķi izprastu šo mērķi, pieņemtu to kā savējo, un savu ikdienas darbību pakļautu mērķim. Pat ja lielākā sabiedrības daļa to darīs, pietiks ar atsevišķu indivīdu darbību, kas neatbilst mērķim, lai tas tiktu apdraudēts. Ko darīt, lai tas nenotiktu? Atsevišķi ar likuma bardzību, vai arī tikai ar audzināšanu un labu piemēru to diez vai var panākt.

Ilgtspējīgas attīstības dimensijas
Vide – pamats
Ekonomika – līdzeklis
Sabiedrība – mērķis

Ekonomika un tautsaimniecība
Ekonomika Tautsaimniecība
Economics Economy
Wirtschaft Volkswirtschaft
Экономика Народное хозяйство
Tautsaimniecība – saimniecisko darbību kopums
Ekonomika – zinātne par tautsaimniecību
Kas ir saimnieciska darbība?
Šoreiz nerunāsim, kā tas ir rakstīts Komerclikumā. Pēc būtības saimnieciska darbība ir jebkura darbība, ko veic saimnieks, lai ieviestu mājā kārtību.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,98 €
Комплект работ Nr. 1123843
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация