Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:644657
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

2006. gads
Manas referata tēmas nosaukums ir „Monopola uzraudzība Latvijā.” Ir zināms, ka monopola situācijā tirgū ir viena firma, kas pārdod konkrētu preci vai pakalpojumu, kas ļauj tai noteikt jebkuru cenu no visām iespējamām. Monopoluzņēmumi ir pasargāti no jebkuras konkurences,tāpēc tie var noteikt tādas cenas, kas nes maksimālo peļņū. Es izvēlējos šo tēmu, lai noskaidrot, kas kontrolē monopoluzņēmumus Latvijā, jo tādos gadījumos konkurences lomu izpilda valdība, pārraugot minēto uzņēmumu darbību un aizsargājot iedzīvotājus. To var ieraudzīt Latvijas republikas likumā „Par konkurenci un monopoldarbības ierobežošanu” (4. pants 1. daļa)- „ Lai veicinātu konkurenci un kontrolētu šā likuma noteikumu ievērošanu, Latvijas Republikas Ministru Padome izveido monopoldarbības uzraudzības un konkurences veicināšanas, institūciju un konsultatīvo padomi, iekļaujot tajā zinātniekus, speciālistus, kā arī pārstāvjus no valsts pārvaldes institūcijām, bankām, uzņēmumiem un uzņēmējsabiedrībām. Puse no šīs padomes personālsastāva katru gadu tiek nomainīta.”



VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI
LIKUMĀ LIETOTIE TERMINI
Konkurence — uzņēmējdarbības stratēģija un tāda ekonomiski patstāvīgu uzņēmēju sāncensība, kas efektīvi ierobežo atsevišķu uzņēmēju spēju ietekmēt vispārīgos preču apgrozības apstākļus (cenu, piedāvājumu) un veicina preču ražošanu (pakalpojumu sniegšanu) atbilstoši pieprasījumam.
Monopolstāvoklis — uzņēmēja izņēmuma stāvoklis kādas preces ražošanā (pakalpojuma sniegšanā) un iekļūšanā Latvijas vai vietējā tirgū, kas dod viņam iespēju pašam vai sadarbībā ar citiem uzņēmējiem būtiski ietekmēt konkurenci, apgrūtinot citiem uzņēmējiem piekļūšanu tirgum vai kā citādi ietekmējot viņu ekonomiskās darbības brīvību.
Monopoldarbība — tāda monopolstāvokļa iespēju izmantošana, kas ierobežo konkurences attīstību. Tā izpaužas tādējādi, ka viens uzņēmums vai uzņēmējsabiedrība efektīvi kontrolē visu kādas preces realizēšanas (pakalpojuma sniegšanas) tirgu.
Dabīgais monopolstāvoklis — objektīvu apstākļu ierobežota konkurences attīstības iespēja, galvenokārt tehniskās un sociālās infrastruktūras nozarēs.
Prece — priekšmets vai pakalpojums, kas apmierina kādu vajadzību un kam var noteikt vērtību, to pērkot vai pārdodot tirgū.
Piegādes kvota — iepriekš noteikta attiecīgajam patērētājam paredzēta realizējamās preces daļa.
Pretlikumīga konkurence — jebkāda darbība, kas ir pretrunā ar šā likuma trešās nodaļas noteikumiem vai starptautiskajā ekonomiskajā darbībā vispārpieņemtajām normām.
1. pants. Likuma darbības ietvari

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1200166
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация