Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
14,20 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:526030
 
Оценка:
Опубликованно: 26.05.2020.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Reģistrs   
2.  Tembrs   
3.  Temps   
4.  Dinamika   
5.  Ritms   
6.  Metrs   
7.  Skaņkārta   
8.  Harmonija   
9.  Faktūra   
10.  Melodija   
Фрагмент работы

DZIESMAS
Dziesmas rodas tad, kad cilvēkam ir ļoti līksmi vai ļoti skumji, kad gribas paust kādas izjūtas, kuru izteikšanai ar vārdiem ir par maz. Kopš neatmina¬miem laikiem cilvēkus visās viņu gaitās ir pavadījušas tautasdziesmas. Mums nav zināmi ne šo dziesmu autori, ne arī precīzs to rašanās laiks. Tautas¬dziesmas, pārmantotas no paaudzes paaudzē, dzīvo mums līdzās arī šodien. Komponisti smeļ no šīm dārgumu krātuvēm, veidojot dažādas apdares - gan koriem, gan solistiem, gan dažādiem mūzikas instrumentiem un orķestriem.
Komponistu sacerētas dziesmas sauc par oriģināldziesmām. Dziesmas raksturu nosaka tajā ietvertais saturs un komponista izvēlētie mūzikas valodas elementi jeb izteiksmes līdzekļi.
Dziesma ir vokālās mūzikas žanrs (it. voce - balss). Tā parasti rakstīta cil¬vēka balsij (taču to var "dziedāt" arī mūzikas instrumenti). Ja dziesma domāta vienam atskaņotājam, to sauc par solodziesmu. Tai pa¬rasti ir instrumentāls pavadījums. Apvienojot vairākas balsis un balsu grupas, veido korus un ansambļus. Atkarībā no balsu sastāva izšķir dažāda veida ko¬rus: sieviešu kori, vīru kori, jauktie kori, bērnu kori. Vokālie ansambļi ir dažādi atkarībā no dziedātāju skaita: terceti, kvarteti, seksteti utt.
Sūpļadziesmas ir maigas un sirsnīgas. Tam parasti ir plūstoša, izteiksmīga melodija, kurā bieži ievītas aiju intonācijas un šūpojoši motīvi pavadījumā. Raksturīga dziesmu žanra pazīme ir izteiksmīga, izdziedama melodija. Lē¬nām, liriskām dziesmām raksturīga kantilēna (dziedoša), plašas elpas melodija un līdzsvarota melodiskā līnija.
Himnas ir svinīgi, pacilāti, daudzus cilvēkus vienā saimē vienojoši dziedā¬jumi. To melodijas parasti ir izteiksmīgas, bet vienkāršas, lai visi varētu iegau¬mēt.
Latvijas valsts himnas Dievs, svētī Latviju! teksta un mūzikas autors ir Kārlis Baumanis (Baumaņu Kārlis; 1835-1905). Dievs, svētī Latviju! ir viena no pirmajām oriģināldziesmām latviešu mūzikā. Pirmo reizi tā dziedāta Pirmajos dziesmu svētkos (1873) kā ap¬sveikuma dziesma svētku dalībniekiem.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация