Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:366966
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.10.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Par burvjiem stāsta, ka tie ir nelādži, klibi, kropli, apkārtblandoņi. Viņiem esot gari nagi, zaļas acis, nesukāti mati, melns ģīmis un noskrandis uzvalks. Burvjiem arvien esot apsieta galva un – ziema vai vasara – kažoks mugurā. Labās kājas zeķi viņi nēsājot uz kreiso pusi apgrieztu. Burvji sēžot ar muguru pret gaismu, nekad nesmejoties, nedziedot, baznīcā neejot, ar citiem labprāt nerunājot un svešus savā mājā neielaižot. Viņi nevarot cilvēkiem taisni acīs skatīties un nekad nesaucot velnu par blēdi.
Šāds, viscaur negatīvs, priekšstats gan vairāk veidojies baznīcas ietekmē. Latvieši pazinuši divējus burvjus – līdzās ļaunajiem, ko vēl dēvēja par skauģiem, darbojās arī labie burvji, un tādu bijis vairāk par ļaunajiem. Labie burvji – vārdotāji – ārstējuši cilvēkus un lopus, atbūruši tos, kam ļaunie uzsūtījuši kādu nelaimi.
Lielie burvji un pesteļi esot bērni, kas dzimuši pusnaktī no sestdienas uz svētdienu. Runā, ka burvji ceļoties arī no tādām mātēm, kurām viens bērns pie krūts, bet otrs gaidībās, jo pirmais bērns paliekot skaudīgs. Slikti klājas mazulītim, kura māte skraida pa ciemiem, – ja tādu māti svešā vietā gailis aizdzied un viņa, vēlu mājās pārradusies, baro bērnu ar aizdegušu krūti, bērniņš kļūst par atzīdeni jeb atzīdeli – cilvēku, kam ļauns skatiens, no kura cilvēki vai lopi nīkstot. Skauģi paši nemaz negribot noskaust, tas notiek neatkarīgi no viņu gribas. Stāsta, ka dažs atzīdenis nevarējis pat paša lopus kopt, jo tiem no viņa skata allaž kāda liksta lēkusies.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1135189
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация