Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:894481
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.05.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pļavnieki attīstīsies ātrāk

Pļavnieki jau tradicionāli tiek uzskatīti par vienu no Rīgas prestižajiem mikrorajoniem. Šāds vērtējums radies, galvenokārt pateicoties tam, ka salīdzinājumā ar citiem padomju laikā celtajiem mikrorajoniem Pļavniekos dominē iecienītā 119. sērija, te ir pietiekami attīstīta infrastruktūra un satiksme ar Rīgas centru un citiem mikrorajoniem, tāpat arī rajons ir salīdzinoši kluss un zaļš pilsētas nostūris.

Attīstīs arī mikrorajonus
Viens no pamatdokumentiem, kurš nosaka gan visas pilsētas, gan katra mikrorajona ilgtermiņa perspektīvas, ir nesen pieņemtais Rīgas pilsētas attīstības plāns 2006.-2018. gadam. Jebkuras apdzīvotas vietas attīstības iespējas un virzienus nosaka teritoriālo un sociālekonomisko faktoru kopums. Šo faktoru ievērošana vai ignorēšana arī ietekmēs to, cik sabalansēta un racionāla būs Rīgas attīstība kopumā.
Pieredze rāda, ka Rīgai kā pilsētai, kuru upe sadala divās daļās, monocentriska struktūra ar vāji attīstītiem mikrorajoniem nav labākais risinājums. Pilsētas centrs ir pārslogots gan ar transporta plūsmām, gan uzņēmumiem, kas darbojas pakalpojumu sfērā. Disproporciju vēl vairāk pastiprina esošais transporta tīkls, kas satiksmi starp Daugavas abiem krastiem nodrošina tikai pilsētas centra daļā – pa trīs automašīnu tiltiem un dzelzceļa tiltu.
Tādēļ, izstrādājot jauno pilsētas plānu, tika nolemts veicināt atsevišķu rajonu centru attīstību abpus Daugavai. Jaunajiem centriem jābūt saistītiem ar racionāli izstrādātu sabiedriskā transporta un komunikāciju tīklu. Šādu centru attīstība tiek piedāvāta gan vēsturiskajos Rīgas rajonos (piemēram, Teikā, Sarkandaugavā, Vecmīlgrāvī, Čiekurkalnā, Āgenskalnā un Bolderājā), gan arī padomju laikā celtajos dzīvojamos rajonos – Purvciemā, Ķengaragā, Ziepniekkalnā, Zolitūdē, Juglā un Pļavniekos. Sasakaņā ar jauno pilsētas attīstības plānu Pļavnieku teritorijā galvenokārt ir paredzēts celt daudzstāvu namus (7-9 stāvi).
Pļavnieku centrs iezīmēts Saharova un Keldiša ielu krustojuma rajonā. Saharova iela atvēlēta centrālai apbūvei (tas ir koncentrētas apbūves veids, kas ietver gan dzīvojamās mājas, gan arī darījumu un sabiedriskas nozīmes ēkas). Ēkas te pacelsies 12-17 stāvu augstumā. Keldiša un Lubānas ielu krustojuma apkaimes teritorijās paredzēta rūpnieciskā apbūve. Ir iecerēts saglabāt esošās zaļās zonas, tajā skaitā bērzu birztalu blakus Saharova un Daglava ielu krustojumam. Bet teritoriju iepretī birzij iecerēts apbūvēt ar 25 un vairāk stāvu augstceltnēm.
Jaunbūves Pļavniekos
Neraugoties uz to, ka Rīgas mikrorajonus skāris jaunu dzīvojamo platību bums, no visiem šajā tirgū pieteiktajiem projektiem, kuru ekspluatācijā nodošanas termiņš ir 2000.-2010. gads, Pļavniekos piedāvāti tikai 8 projekti. No Rīgā pieteiktajiem 12 594 jaunajiem dzīvokļiem Pļavniekos 2000.-2010. gadā ieplānots uzcelt tikai 549 dzīvokļus, kas ir mazāk nekā divdesmitā daļā no kopējā piedāvājuma (1. tabula).
Pļavniekos kopš 2000. gada no kopējā skaita ir uzcelts 3,7 % dzīvokļu. Līderi šai ziņā ir tie rajoni, kuri atrodas tuvāk pilsētas centram – Purvciems, tuvējā Pārdaugava. Taču, tuvojoties 2010. gadam, situācija mainīsies – sāks apbūvēt arī tās teritorijas, kuras atrodas attālāk no centra. Ievērojami palielināsies apbūve ne tikai Pļavniekos, bet arī citos plašos, apstādījumiem bagātos mikrorajonos – Zolitūdē, Mežciemā.
2005. gadā Pļavniekos pārdošanā bija 6 jaunu daudzdzīvokļu māju projekti, kas trīs reizes pārsniedz uzcelto projektu skaitu iepriekšējos 4 gados.Laikā no 2000. līdz 2004. gadam ekspluatācijā tika nodoti 77 dzīvokļi, bet 2005. gadā realizējamos projektos ekspluatācijā paredzēts nodot 472 dzīvokļus (1. diagramma).
Saskaņā ar Rīgas attīstības plānā paredzētajām rajona attīstības perspektīvām, kā arī ņemot vērā salīdzinoši augsto zemes cenu, Pļavnieku attīstībā galvenokārt varam prognozēt centrālo un daudzstāvu apbūvi. Tādēļ arī ir saprotams, ka kopš 2000. gada Pļavniekos tika pieteikts tikai viens rindu māju projekts «Preiļu iela» (realizēts 2004. gadā) ar 5 divstāvu mājām, kuru platība vidēji ir 140 m2.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация