Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:858762
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.08.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Neredzīgais Indriķis    4
  Tā Neredzīgā Indriķa dziesmas    6
  Dziesmu paraugi    6
  Par savu paša bēdu pilnu būšanu, ka tam acu gaisma trūkst    6
  Vakara dziesma    7
  Uz savu tēvu zemi Kurzemi    7
  Secinājumi    8
  Izmantotā literatūra    9
Фрагмент работы

Secinājumi
Neredzīgais Indriķis ir viens no pirmajiem latviešu tautības dzejniekiem un pirmais, kura dzeja tulkota un publicēta, tāpēc par viņu nav pieejama liela un daudzveidīga informācija.
Neredzīgais Indriķis dzimis 1783. gada 15. maijā Kurzemē Apriķu draudzes Elkalejās. dzimtcilvēku ģimenē, tāpēc bez uzvārda. Miris 1828. gada 24. janvārī turpat (pirms 180 gadiem).
Neredzīgais Indriķis nodzīvoja "Elkalejās" visu savu mūžu un tika apbedīts Ģibortu kapsētā pie Apriķiem. 1935. gadā tur uzstādīja piemiņas akmeni, bet jau mūsdienās – Viļņa Titāna darināto piemiņas zīmi ar Austras koka simbolu ar tekstu braila rakstā.
Bērnībā 5 gadu vecumā zaudējis redzi, tomēr izmācījies par drēbnieku un kurpnieku. Bijis apdāvināts, viegli iegaumējis priekšā lasīto vai citādi dzirdēto, tādējādi iepazinis Vecā Stendera un K. Fīrekera dzeju. Sācis pats sacerēt, pats arī savas dziesmas dziedājis.
Apriķu draudzes mācītājs K.G Elferfelds daļu Neredzīgā Indriķa dziesmu pierakstījis un izdevis krājumā „Tā neredzīgā Indriķa dziesmas” (1806), kas bija pirmā dzejoļu grāmata, kuras autors bija latvietis. Tur ievietotā dzeja, arī Apriķu ķestera Vāveru Andža sacerējums ir izteikti reliģiska satura darbi, kuros skaidri redzama ļoti lielā G. F. Stendera laicīgo “ziņģu” iedibināto tradīciju ietekme.
Elferfelds par N. I. rakstījis vācu presē, dažus dzejoļus pārtulkojis vāciski. N. I dzejo par savu nelaimi, par paļaušanos uz Dievu, slavē dzimtbūšanas atcelšanu, palikdams Vecā Stendera dzejas idejiskajā un mākslinieciskajā līmenī, tāpēc tautas sāpes un vēlmes viņš īsti izteikt nespēj.
Kaut gan Neredzīgā Indriķa dzeja ir stipri reliģioza, tajā lielu lomu spēlē mīlestība, draudzība, dabas izjūta un racionālisma laikmetam neparasta emociju plūsma, tur atspoguļojas viņa bēdu pilnā dzīve. Neredzīgā Indriķa dzejā ir gan sirsnīgi izjusti individuālie pārdzīvojumi, gan arī sava laika sabiedrisko norišu atskaņas. Neredzīgā Indriķa darbos saskatāmas klasicisma iezīmes.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация