Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:288314
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.01.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Teleskops un tālskatis

Teleskopu un tālskati lieto tālu priekšmetu aplūkošanai. Tie sastāv no objektīva ar lielu fokusa attālumu un okulāra, kas darbojas kā lupa.
Par to, kas bija pirmais, kurš izveidoja tālskati, ir pretrunīgas ziņas. Visticamāk, ka to paveikuši nevis zinātnieki, bet meistari optiķi, kas nodarbojās ar stikla apstrādi, lēcu un briļļu izgatavošanu. Pirmais par tālskata izgudrošanu paziņoja holandietis Lipergeiss 1608. gadā. Tomēr pēc citām ziņām, tālskata izgudrotājs varētu būt bijis itāļu mediķis Frakasoro (1478 – 1553). 1609. gada pavasarī ziņa par tālskata izgudrošanu sasniedza Venēciju, kur dzīvoja Galilejs. Tā paša gada jūlijā Galilejs izgatavoja tālskati, kura optiskās īpašības bija ievērojami labākas.
Teleskops ir astronomisks instruments debess objektu attēlu iegūšanai, izmantojot to elektromagnētisko starojumu. Teleskopa galvenā sastāvdaļa ir elektromagnētiskā starojuma savākšanas un fokusēšanas ierīce, kas nostiprināta īpašā konstrukcijā- teleskopa montējumā, kas dod iespēju teleskopu iestādīt uz debess objektu un sekot tā kustībai.
Staru gaita teleskopā ir līdzīga staru gaitai mikroskopā. Atšķirība ir tā, ka priekšmets no objektīva atrodas ļoti tālu, tādēļ priekšmeta attēls veidojas objektīva fokālajā plaknē. Ja okulāru ieregulē tā, ka okulāra fokuss sakrīt ar objektīva fokusu, tad attēls veidojas bezgalībā. Šādā gadījumā staru gaitu teleskopā var parādīt vienkārši, pieņemot, ka no bezgalīgi tāla priekšmeta nākošie gaismas stari ir paralēli.
Pēc mērījamā elektromagnētisko viļņu diapazona izšķir gamma teleskopus, rentgenteleskopus, ultravioletos, infrasarkanos, radioteleskopus, optiskais teleskops (aptver elektromagnētisko viļņu diapazonu no ultravioletā līdz infrasarkanajam starojumam).
Optiskos teleskopus pēc optiskās shēmas iedala refraktoros, reflektoros un jaukta tipa teleskopos. Pēc montāžas teleskopus izšķir 2 galvenajos optisko teleskopu tipus: ekv. montējuma- vācu, angļu, dakšas un azimutāla montējuma teleskopus. Optisko sistēmu raksturo ieejas atvēruma (spoguļa korekcijas plates) diametrs D vai laukums, fokusa(ekviv. Fokusa) attālums f, relatīvais atvērums D:f, leņķa redzes lauks, attēla mērogs. Pēc attēla reģistrēšanas metodes izšķir vizuālos, elektronteleskopus, televīzijas teleskopus. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1116698
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация