Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:989957
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pasaules okeāna kopējais ūdens apjoms ir ~1338 milj. km3. Tajā nemitīgi notiek ūdens kustība, kas rada siltuma, skābekļa un sāļu apmaiņu starp ūdens augšējiem un apakšējiem slāņiem, starp dažādiem okeāna apgabaliem. Okeāna ūdens vid. sāļums ir 35%. Okeāna ūdens to atkarīga no saņemtā Saules radiācijas daudzuma. Okeānu ūdens milzīgās masas atjaunojas vidēji ik pēc 2600 gadiem.
Okeāna virsējos slāņos mīt galvenokārt aļģes. Baktēriju koncentrācija te ir neliela- 0,2-0,4 miljonu šūnu katrā ūdens mililitrā. Okeānā ir sastopamas zemūdens pļavas, pat biezi džungļi. Tos veido jūras kāposti. Tās un arī citas aļģes noder par barību dažādiem ūdensdzīvniekiem un, kā jau visi augi, izdala skābekli.
Pašlaik pasaules okeāns cilvēcei ik gadus dod apmēram 50 milj. t zivju, kas ir apmēram 1% no cilvēces patērētā pārtikas apjoma gadā.
Pasaules okeāna un jūru ūdeņi satur daudz sāļu, tādēļ tie ir praktiski maz izmantojami.
1998.gadu ANO pasludināja par pasaules okeāna gadu. Okeāns ir nozīmīgs barības avots un tas joprojām ir maz izpētīts. Pieaugot pasaules iedzīvotāju skaitam un dzīves standartam, pasaules nācijām ir jāapzinās okeāna ietekme uz mūsu dzīvi un lielās iespējas, ko tas mums varētu dot, ja būsim pietiekami saprātīgi.
Okeānā dzīvo vislielākais dzīvnieks pasaulē- zilais valis, kurš jau 3 gadu vecumā sver 160 tonnas un var būt 33 metrus garš.
Okeāns ir dažādu derīgo izrakteņu krātuve. Tur tiek iegūta nafta, gāze, vārāmais sāls, broms, kobalts, varš, niķelis u.c.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1195165
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация