Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:652262
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.11.2020.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

34. Kādas ir negatīvās kristo-centrisma sekas pēc Ruether un Driver?
Tom Driver uzskata, ka kristoloģiju ir jāiekļauj ētikas ietvaros, bet to neizceļot vai nenosakot tai īpašu prioritāti. Tas attiecīgi prasa radikālu līdzsvara atjaunošanu par tām normām un mācībām, kurām kristieši tic Jēzum. Proti, tas ir liecības no Svētajiem rakstiem vai oficiālas nostādnes par Tradīciju, kas ir pilnīgi neaizstājami avoti tam, kas ir Jēzus un ko viņš nozīmē. Tomēr priekš T.Driver šīs normas (Svētie raksti, Tradīcijas utt.) vairāk nav tādas, kas stāv pāri citām normām. Jēzus, ko mēs zinām no Svētajiem rakstiem tāpat kā paši Svētie raksti, kas ir seni, vairs nav izšķirošas, autoritatīvas nozīmes mācība par Jēzu. Nevienu vēsturisku dokumentu nevar uzskatīt par autoritatīvu attiecīgi – arī pētījumi par šiem dokumentiem par tādiem vairs nevajadzētu uzskatīt. Svēto rakstu liecības no pagātnes ir jāuztver kritiski un jāskata tikai tagadnes gaismā, proti, to no darbību, lēmumu un attieksmes perspektīvas, kur Svēto rakstu liecības vada mūs šodien. Balstoties uz šo metodi, ētikas ziņojuma kartiņā tradicionālā kristoloģija vairs nepiešķirtu Dievam mīlestības un taisnīguma “māju”. T.Driver un R,Ruether apgalvo, ka izveidots veidols par Dievu, ka viņš ir viens vienīgais, ja viņš ir vēstures centrs utt., ir tikai Dieva iemiesojums vēsturē (saprātīgi vai neapzināti), kas tomēr izraisa kristiešu ceļu tā saucamajai grēcīgai attieksmei vai darbībai. Visspilgtākais no šādiem grēkiem ir pārākums, neiecietība un ātri spriedumi, kas ir iezīmējuši kristiešu attieksmi pret citām reliģijām.

35. Kādas pēc Ruether un Driver domām ir rasisma un seksisma saknes?
Sakne ir kristiešu uzvedībā, kas jau sākotnēji ir inficēta ar rasismu un seksismu. To uzvedība ir slieksnis kristoloģijai par cilvēces pilnību un Dieva absolūto klātesamību, kas ir realizēts tikai un vienīgi caur balto vīrieti. Ja Mēdijs ir ziņa, tad Mēdija baltā ādas krāsa un vīrišķais nodod ziņu, ka “Ikviens, kas nav vīrišķais un ne baltā ādas krāsā, tāpēc ir briesmās par to, ka viņi nekad netiks uzskatīti par cilvēkiem (nonpersons), ievērojot viņu vispārējo atšķirību no Dieva dēla.”

36. Kādi labojumi kristoloģijai ir jāizdara pēc Ruether un Driver domām?
Aicina pārskatīt tradicionālo kristoloģiju. Pieprasa “paradigmas maiņu” kristoloģijā un kristiešu attieksmē pret citām ticībām un ideoloģijām. Aicina Kristu no “vēsturiskā centra” pārcelt uz “vēstures vadību”, kur viņš kalpotu kā “nākotnes ziņnesis”.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация