Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
14,20 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:680569
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Izpratne par politikas dabu, tās funkcijām sabiedrībā, izpratne par dažādām politiskajām sistēmām un režīmiem, par varas būtību un demokrātijas pamatprincipiem sastāda zināšanu pamatbāzi, lai cilvēki pilnvērtīgi un aktīvi spētu iesaistīties valsts sabiedriski – politiskajos procesos.

Sabiedrības politiskā dzīve ir ļoti daudzpusīga un to pēta dažādas politiskās disciplīnas:

1.Politiskā socioloģija (pēta savstarpējo mijiedarbību starp sociālo iekārtu un politiskajām institūcijām, izmantojot g.k. socioloģiskās metodes – anketēšana, intervija, statistiskās metodes u.t.t.),
2.Politiskā psiholoģija,
3.Politiskā vēsture (pēta politisko uzskatu un institūtu vēsturi, kas eksistējuši dažādos vēstures periodos, izmantojot vēsturisko metodi, kas ir izzināšanas pamatmetode),
4.Politiskā ģeogrāfija,
5.Politoloģija (pēta politiku no tās dabas, īpašību un iekšējo likumsakarību skatupunkta).


Politika visām šīm disciplīnām kalpo kā vispārējs izpētes objekts. Tomēr tajā pat laikā katra no šīm disciplīnām izdala savu politiskās sfēras paskaidrošanas priekšmetu, izvēloties atbilstošas metodes.

Jau kopš Makjavelli laikiem politika tiek skatīta kā patstāvīgs cilvēku darbības lauks ar saviem principiem un likumiem, kas atšķiras no, piem., ekonomikas principiem un likumiem. Tomēr tajā pat laikā politikas izpratne ir daudzpusīga, kas izskaidrojams ar pašas politiskās realitātes daudzšķautnību. Ir dažādi viedokļi, kā identificēt politiku kā tādu. Piemēram, dažkārt pie politiskām pieskaita jebkādas varas attiecības – gan ģimenes, gan administratīvās. Sākotnēji gan izpratne par politiku saistījās ar valsti, valsts uzbūvi, varu un sabiedrisko lietu pārvaldi ar publisko valsts institūtu un noteiktu normu palīdzību (vārds politika radies no grieķu polis – pilsētvalsts vai sabiedriska iekārta). No vēstures atceramies grieķu polisas.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация