Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:230564
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.06.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Padomi, kā rīkoties ētiski
1. Noskaidrojiet visus faktus par attiecīgo situāciju. Pievērsiet uzmanību tam, kas konkrētajā gadījumā ir pārbaudīts fakts un kas ir tikai pieņēmums.
2. Vispusīgi izvērtējiet un sakārtojiet prioritārā secībā pēc nozīmīguma visu ieinteresēto pušu – to indivīdu vai organizāciju, kuras skars attiecīgais lēmums vai rīcība, likumīgās intereses.

Padomi, kā rīkoties ētiski
3. Apsveriet, vai Jūsu lēmums vai rīcība saskan ar normatīvo aktu prasībām un profesionālās ētikas principiem. Ņemiet vērā arī Jūsu iestādes ētikas kodeksā iekļautās ētiskās vērtības un principus.
4. Analizējiet iespējamos lēmuma vai rīcības variantus, cik lielā mērā tie saskan ar izvēlēto ētisko principu, novērtējiet, kā katrs variants varētu ietekmēt to sabiedrības daļu, uz kuru šīs lēmums attiecas.
Padomi, kā rīkoties ētiski
5. Novērtējiet, vai paredzētās darbības vai lēmumi izturēs sabiedrības kritiku, vai Jūsu rīcību atbalstītu cilvēki, kas ir Jūsu autoritātes.
6. Apspriediet savus secinājumus ar kompetentiem kolēģiem. Ja rodas neskaidrības vai šaubas, izejiet cauri katram solim vēlreiz, līdz tiks sasniegta vienprātība par to, ka ētikas normas nav pārkāptas.
Ētika un korupcija
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs īpašu uzmanību pievērš ētiskuma veicināšanai valsts pārvaldē, jo ētika un korupcija ir viens otru izslēdzoši pretstati.

Ētiskums ir efektīvākais līdzeklis pret korupciju, jo amatpersonai, kas cenšas nepārkāpt savus ētiskos principus nav nepieciešama ārējā uzraudzība un pat vislielākā korupcijas riska apstākļos tā neiesaistīsies prettiesiskos darījumos.
Ētika un korupcija

Saskaņā ar amerikāņu zinātnieka Roberta Klitgarda teoriju augsts korupcijas risks pastāv tad, kad amatpersonai tiek piešķirtas plašas pilnvaras, faktiski pastāv lēmuma pieņemšanas monopols un plaša rīcības brīvība, turklāt netiek nodrošināta amatpersonas darbības atklātība, uzraudzība un kontrole.

Citi zinātnieki atzīst, ka, neminot ētikas faktoru, formula ir nepilnīga, jo korupcijas riska situācija izveidosies tikai tad, ja amatpersonai trūks ētiskās paškontroles.

Korupcijas riska formula
• Augsts korupcijas risks =
=Varas monopols (plašas pilnvaras)+
+Rīcības brīvība-
-Uzraudzība un kontrole-
-Ētiskums.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,98 €
Комплект работ Nr. 1243432
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация