Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:833171
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.12.2002.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Renesanses Arhitektūra Itālijā.
15.gs. reālisms noveda pie jaunas attieksmes pret visu. Attīstījās sadarbība starp mākslu un zinātni. Arhitekti kļuva par matemātiķiem, tēlnieki studēja anatomiju, gleznotāji izzināja ģeometrijas noslēpumus, mūziķi novērtēja akustikas noslēpumus.
Filipo Brunelleski, arhitekta Vitrūvija uzticīgs sekotājs, interesējās par antīko būvju matemātiskajām proporcijām, mēģinot atšifrēt harmonijas noslēpumu. Visuma palielināšanas ieceres izpaudās arī arhitektūrā. Filipo Brunelleski Florences katedrāles kupols, sava viegluma dēļ ir novietots ļoti augstu 112,7 m.
Labi situētas ģimenes pasūtīja baznīcu un memoriālu kapelu būvniecību. Filipo Brunelleski uzbūvēja Paci kapelu. Mediči dzimtas baznīcu pārbūvēja F. Brunelleski, Donatello to rotāja ar skulptūrām. F. Brunelleski bija ne vien zeltkalis, tēlnieks, inženieris un matemātiķis, bet arī viens no radošajiem arhitektiem Renesanses laikā. Tāds arī bija Leons Batista Alberts. Itālijā Džordžo Vazāri- Florences slavenās Ufici galerijas arhitekts. Džoto ir pazīstams ar brīnišķīgo florences katedrāles zvanu torni.
Grieķu un romiešu arhitektūras pamatprincipi tika pētīti un ieviesti renesanses arhitektūrā. Dorisko, jonisko un korantisko orderu senie harmoniskie principi atkal ieguva īpašu nozīmi. Tos piemēroja ceļot pilis un baznīcas. Jaunā arhitektoniskā domāšana atspoguļojās Donato Bramantes darbnīcā. Klasiskās arhitektūras principus ieiesoja jaunā kontekstā. Piemēram, kapelu Tempietto klostera San Pietro in Montorio pagalmā Romā. Tā ir apaļa, ar kupolu segta rotonda- viegla un gracioza. Vēlāk tā kalpoja kā paraugs daudzu arhitektu darbiem. Formu simetrija šajā celtnē ir sasniegusi augstāko punktu. Pāvests Jūlijs II 1506. gadā pieņēma likumu nejaukt veco Sv.Pētera baziliku un tās vietā būvēt jaunu kristīgās pasaules brīnumu. Šo darbu pāvests uzticēja Bramantem. Bija jāpaveic viss tas labākais, ko bija radījusi antīkā pasaule- kolizeja grandiozitāti, Panteona harmoniju.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация