Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:855768
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.11.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Arhiktektūra un tās stils
Pils ir daudzkārt pārbūvēta, laika gaitā gan zaudējot, gan iegūstot jaunas mākslas un arhitektūras vērtības. Rīgas pils tiek raksturota kā vēlīnā klasicisma arhitektūras paraugs. Jau no pašiem sākumiem tā bijusi ļoti vienkārša, to var redzēt saistot to ar pils militāro raksturu un funkciju, gan ar nepārtrauktajiem postījumiem. Sākotnēji pēc plāna tā bija 3 stāvu cietokšņveida celtne ar iekšējo pagalmu un 4 torņiem. Galvenie bija divi apaļie torņi diagonāli pretējās pusēs - Sv. Gara tornis ziemeļrietumos un Svina tornis dienvidaustrumos, abos pārējos četrstūra torņos atradās kāpņu telpas. Svēta Gara tornī bijusi dārgumu glabātava, Svina tornī lietas lodes, bet Pīpera tornī, visticamāk, stāvējis sargs ar tauri. Pirmais stāvs bijis paredzēts saimniecības vajadzībām un apsardzei, otrajā stāvā atradās galvenās dzīvojamās telpas, savukārt trešais stāvs bijis ieroču stāvs ar nelielām šaujamlūkām. Savukārt zem pils bijušas pazemes ejas. Pirmsākumos Rīgas pils bija balstīta uz regulāra plānojuma, ar trīs nelieliem tornīšiem stūros, taču 15.gadsimta pārbūvē tā tika papildināta ar apaļajiem lielgabalu torņiem – Svina torni un Svētā Gara torni, kurā mūsdienās plīvo Latvijas karogs un Valsts prezidenta standarts.
Pēdējās lielākās pārbūves notika 1938.-1939.gadā arhitekta Eižena Laubes vadībā un pēc viņa projektiem: priekšpilī modernizēja vestibilu, ierīkoja garderobi, ceturto stāvu apvienojot ar bēniņiem, pils ziemeļaustrumu daļā oficiālajiem banketiem izveidoja plašu un greznu Svētku zāli ar palīgtelpām. Trešo stāvu ar zāli savienoja Triju Zvaigžņu tornis, kura smaili noslēdza Latviju simbolizējošās trīs zvaigznes, ko padomju režīms 1949.gadā noņēma. 1997.gadā torņa vaiņagojumu atjaunoja sākotnējā izskatā.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация